Reedel suletakse valijate nimekirjad

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selleks, et riigikogu valimistel kindlasti osaleda saaksid, seisa hea selle eest, et sinu andmed tegelikkusele vastaksid.
Selleks, et riigikogu valimistel kindlasti osaleda saaksid, seisa hea selle eest, et sinu andmed tegelikkusele vastaksid. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Valimiskomisjoni teatel suletakse reedest riigikogu valimistel osalevate valijate nimekirjad, samuti peab reedeks olema laekunud kirja teel hääletada soovivate inimeste nimekirjad.

1. veebruar on oluline välismaal elavatele kodanikele, kes soovivad kirja teel hääletada – nimelt peab reedeks olema laekunud välisesindusele vastavasisuline taotlus, teatas valimiskomisjon. 

Pärast 1. veebruari elukoha ja viibimiskoha aadressiandmetes tehtud muudatusi ringkonna määramisel arvesse ei võeta. «Kui inimene kolib pärast 1. veebruari või muutub tema aadress muul põhjusel, peab ta hääletama ikkagi eelmise elukoha ringkonna kandidaatide poolt ning valimispäeval jaoskonnas, mis on määratud vana aadressi alusel,» sõnas riigi valimisteenistuse juht Priit Vinkel, lisades, et selle töönädala lõpuni saab veel andmetes muudatusi teha nii eesti.ee keskkonnas kui ka elukohajärgses valla- või linnavalitsuses. 

Kui inimesel rahvastikuregistris elukohaandmed üldse puuduvad, tuleb valimistel osalemiseks oma elukoht registreerida. Eelhääletamise algusest kuni valimispäevani kannab omavalitsus elukoha andmed rahvastikuregistrisse viivitamata, mis tähendab, et kõik huvilised saavad hääletada.

«Samuti on oluline rõhutada, et kõik, kes elavad alaliselt välismaal, saavad Eesti jaoskondades valida eelhääletamise ajal. Valimispäeval nad hääletada ei saa, sest siis on võimalik valik langetada vaid elukohajärgses valimisjaoskonnas. Selleks aga peavad nad võtma end Eesti registrisse,» sõnas Vinkel, kes tõi näiteks Soomes alaliselt elavad ja töötavad inimesed, kes on nädalavahetusel Eestis käimas või ka valijad, kes elavadki tegelikult Eestis, aga on registris mõnes teises riigis.

Valimisjaoskondade kohta saab lisateavet aadressil valimised.rahvastikuregister.ee kaardirakendusest. Riigikogu valimiste e- ja eelhääletamine algab 21. veebruaril, valimispäev on 3. märts.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles