Saarts: sotsid tahavad vene partei inimesi, mitte ideoloogiat

Alo Raun
, Vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Lennart Rikk / Scanpix

Sotsiaaldemokraadid huvituvad läbirääkimistel Vene Erakonnaga Eestis (VEE) eelkõige nende poliitikute enda ridadesse saamisest ning vähem ideoloogiast, kommenteeris politoloog Tõnis Saarts.

«Sotsid suhtuvad Vene Erakonda Eestis pragmaatiliselt - üritatakse võtta üle inimesed, mitte aga nende ideoloogia,» rääkis Saarts.

«VEE valijat, keda on ka kõigest 1-2 protsenti, ei ole sotsiaaldemokraatidel mõtet püüda - kaks erakonda on selleks liiga erinevad.»

Pigem on sotsidel tema hinnangul šanssi haritumate ja mõõdukamate venelaste seas.

«Eelkõige võtaksid nad Saartsi väitel hääli ära Keskerakonnalt.

«Keskerakond on olnud paljudele venelastele sundvalik, sest teised Eesti parteid on andnud mõista, et ei soovi venekeelsete inimestega tegemist teha.»

Tegelikult on tema sõnul vene valijaskond samuti heterogeenne ning erinevate ootustega.

«Sotsidel on praegu õige hetk venekeelset valijat püüdma asuda, sest valimisteni on piisavalt aega ning tegu on nišiga, kuhu paremerakonnad esialgu ei trügi.»

Politoloogi hinnangul on VEE programm radikaalsem kui vene valijate seas populaarseimal Keskerakonnal.

«Kuid üldjoontes usun, et eestlasest sotsiaaldemokraatide valija neelaks nii kahe erakonna ühinemise kui kohalike venelastega sõbrustamise alla, kuna ta on oma profiililt avatum ja rahvusküsimuses liberaalsem.»

Vene Erakonnaga Eestis liitumine oleks Saartsi sõnul eelkõige märgilise tähendusega, andes vene valijatele signaali, et SDE on nende suhtes positiivselt meelestatud.

«Ma usun, et sotsiaaldemokraadid neelavad VEEga ühinemise kergemini alla kui kunagise leibade Rahvaliiduga ühte kappi panemise, sest tegu on suhteliselt väikese ja üsna tähtsusetu jõuga,» rääkis Saarts.

«SDE on alati olnud seesmiselt üsna lõhenenud, kuid usun, et nad nõustuvad ühendamisega (kui see peaks üldse päevakorda tulema) pragmaatilistel kaalutlustel - soovist Tallinna linnavolikogu valimistel Keskerakonna ülemvõim murda.»

Pigem võib protsess ebaõnnestuda tema hinnangul vene erakonna poolelt, sest me ei tea, kuidas antud erakonna liikmed koostööpakkumisele lõppkokkuvõttes reageerivad.

Saarts rõhutas, et ühinemisjutt on üsna algusjärgus ning ei saa kindlalt väita, et see üldse tõsiselt päevakorda tõuseb. «Üks asi on deklaratiivsed avaldused, teine reaalsed läbirääkimised ühinemiseks.»

Eile kohtunud Vene Erakonna Eestis ja sotsiaaldemokraatide juhid otsustasid alustada kahe erakonna koostööläbirääkimisi ning ei välistanud, et need võivad viia parteide ühinemiseni.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles