Vabaerakond solvus, kuna nad jäeti veebiväljaande valimismootorist välja (3)

Sven Randlaid
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabaerakonna lipp.
Vabaerakonna lipp. Foto: Elmo Riig / Sakala

Delfi käivitas oma portaalis riigikogu Valimismootori 2019, kust paraku jäeti välja mitu erakonda, sealhulgas Vabaerakond, mis on praegu parlamendis esindatud.

Valimismootori puhul on tegemist abivahendiga, kus valijad peaksid saama kontrollida, milliste erakondade seisukohtadega nende vaated kõige rohkem kattuvad. Ent Valimismootori erakondade valik on juba tekitanud Vabaerakonnas nördimust.

Samuti ei leia Valimismootorist riigikokku pürgivate Elurikkuse Erakonna ega erakonna Eestimaa Rohelised põhimõtteid.  

«Delfi ütleb, et valimismootorisse on kaasatud kuus erakonda, kelle toetus peamiste avaldatavate reitingute järgi on näidanud viimastel kuudel riigikokku pääsemiseks vajaliku valimiskünnise ületamise võimalusi. Aga mina ütlen, et Delfi selline tegevus on Eesti demokraatia pilastamine!» avaldas Vabaerakonna esimees Kaul Nurm nördimust.

Nurm rõhutas, et demokraatlikus ühiskonnas on neljanda võimu ehk meedia vastutus olla demokraatia valvekoer ja kohtunik, mitte ise manipuleerida avaliku arvamusega.

Vabaerakonna riigikogu fraktsiooni esimees Andres Herkel ütles, et antud juhul manipuleerib Delfi toimetus avalikkusega viisil, et valijatele luuakse mulje, justkui ei ole kolme nimetatud erakonda olemaski.

«Demokraatlikus riigis valivad parlamendi siiski valijad, mitte meediatoimetused. Meediatoimetustelt ootaksin eeskätt seda, et nad vahendaksid seda tööd, mida erakonnad riigikogus teevad ja usute või ei, aga selles osas on Vabaerakond olnud eeskujuandev,» rõhutas Herkel.  

Delfi peatoimetaja Urmo Soonvald ütles, et valimismootori loogika oli lihtne - arvestati erakondadega, kes on viimastel kuudel näidanud võimekust ületada valimiskünnis ja kel võib olla teoreetiliselt võimalus lisaks parlamenti pääsemisele lüüa kaasa ka valitsuse moodustamisel. «See on meie valik ja meie silmis arvestab see pikaajaliselt valijate tahet,» ütles Soonvald.

Soonvaldi sõnul paneb teda imestama Vabaerakonna sõnavalik ja agressiivsus oma pahameele väljanäitamisel. «Kui meie «pilastame demokraatiat» - kuidas üldse on võimalik sellisele väljendile tulla!? - siis me poleks kuid truult kajastanud Vabaerakonna traagilist ja vahepeal juba lõputuna näinud võimuvõitlust või seda, kuidas Vabaerakond avastas enda jaoks katuseraha võlud.»

Peatoimetaja märkis, et Delfi valimismootor on demokraatlik ja portaal pole kunagi tõrjunud autoreid, erakondi või lugusid sellepärast, et nende maailmavaade pole meile sümpaatne. «Vabaerakonna ja teiste poliitiliste jõudude uksed, kelle reiting on alla valimiskünnise, on alati meie juurde teretulnud,» sõnas Soonvald.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles