Postimehe Hääleandja soovituste arv juba enam 40 000 (10)

Aarne Seppel
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hääleandja hakkab valijaid ja kandidaate kokku viima Postimehe veebikeskkonnas.
Hääleandja hakkab valijaid ja kandidaate kokku viima Postimehe veebikeskkonnas. Foto: Postimees

Postimehe valimismasina Hääleandja küsimustiku täitsid esimeste päevadega enam kui 40 000 kasutajat. Neist paar tuhat täitsid Hääleandja vene keeles.

Erinevalt tavapärastest valimismasinatest ei ole Hääleandja küsimused seotud erakondade valimislubadustega, vaid proovivad välja selgitada kandidaadi maailmavaate ja väärtushinnangud. Valimislubaduste väärtus selgub pärast valimisi, kui hakkavad võimuläbirääkimised ja lepitakse võimuleppe kompromissides kokku.

Hääleandja valmis koostöös politoloog Martin Mölderiga, kes aitas nii metoodika kui ka küsimuste koostamisega.

«Kui keskenduda valimisprogrammidele ja spetsiifilistele valimislubadustele, siis iga erakonna lubaduste paketist võiks leida nii selliseid, millega kõik valijad enamasti nõus oleksid, kui ka selliseid, mille puhul oleks ilmselge, millisele erakonnale see konkreetne lubadus kuulub. Kuid need kas ei erista valijaid ja erakondi üksteisest või mõõdavad lubaduse sisu asemel vastajate juba välja kujunenud erakondlike eelistusi. Ning valimiskampaania möödudes vajuksid nad enamuses unustuste hõlma, sest tuleb hakata lahendama veel ettenägematuid ja sõnastamata probleeme. Üldisemad, väärtushinnanguid ja põhimõttelisi seisukohti puudutavad teemad võimaldavad vaadata üksikutest probleemidest kaugemale,» selgitas Mölder.

Hääleandjas on 22 küsimust, pärast nendele vastamist soovitab Hääleandja valijale kandidaate, kellega tema vastused enim kokku lähevad ning näitab kandidaate, kellega kokkulangevus on väikseim.

Lisaks asetab Hääleandja valija ja poliitikud poliitilisele teljestikule, kus üks telg on konservatiivne-liberaalne ja teine parempoolne-vasakpoolne.

Riigikogu valimistel astub üles 1099 kandidaati, Postimees saatis küsimustiku 1094 kandidaadile. Viiel kandidaadil meiliaadress puudus. Teisipäeva pärastlõunase seisuga oli küsimustikule vastanud enam kui pooled kandidaadid, täpsemalt ligi 600. Väikseimat valikut pakkus Hääleandja Ida-Virumaa valijatele – 32 kandidaati, suurim valik oli aga Harju- ja Raplamaal 83 kandidaati. Hääleandja küsimustikku täitsid innukaimalt EKRE ja Reformierakonna kandidaadid – umbes kolmveerand kogu nimekirjast, silmatorkavalt vähe oli küsimustiku täitjaid Eesti 200 ridades – natke enam kui 15 protsenti.

 

Valijatel tasub pärast esimest täitmist paar päeva pärast Hääleandjat uuesti proovida, sest kandidaatidel on endiselt võimalik küsimustik täita.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles