Õiguskomisjon toetas VEB Fondi eelnõust õigusliku puuduse kõrvaldamist (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaanus Karilaid.
Jaanus Karilaid. Foto: Meelis Meilbaum

Riigikogu õiguskomisjon toetas teisipäeval VEB Fondi kahjude hüvitamise eelnõus õiguseksperdi Jüri Raidla sõnastatud muudatusettepanekut, mis kõrvaldab varasemad õiguslikud probleemid.

Päras seda, kui VEB Fondi kahjude hüvitamisele eelnõu riigikogus esimese lugemise läbis, selgus, et tõenäoliselt on eelnõu vastuolus Eesti Panga seaduse ja riigieelarve strateegiaga. Teise lugemise eel läks eelnõu õiguskomisjoni, mis hakkas arutama Jüri Raidla õiguslikust analüüsist tulenevat ettepanekut, mis vastuolud kõrvaldaks.

Eelmisel õiguskomisjoni istungil tekkis muudatusettepanekutes 5:5 patiseis. Teisipäevasel istungil täiendas õiguskomisjon aga päevakorda ning Raidla sõnastatud ettepanekud leidsid toetust häältega 6:1 – vastu oli Reformierakond, samuti jäi üks vabaerakondlane erapooletuks, teatas komisjoni esimees keskerakondlane Jaanus Karilaid.

«Seega on õiguskomisjon eelnõust vastuolud kõrvaldanud. Suurde saali minnakse siis, kui koalitsiooninõukogu on andnud sellele oma heakskiidu,» lisas Karilaid pressiteate vahendusel. «Täna pole veel selge, kas ühiskond on valmis sellisel viisil sotsiaalset õiglust kaaluma,» lisas ta.

Õiguskomisjon on aga tema sõnul selles küsimuses lõpphääletuse korraldamiseks kõik endast oleneva teinud – läbitud on eelnõu esimene lugemine, ette on valmistatud õiguslikult korrektsed muudatusettepanekud, eelnõu on valmis lõpphääletuseks. «Lisaks oleme korraldanud suures saalis ka VEB Fondi teemalise riiklikult tähtsa arutelu,» märkis Karilaid.

Esimesel lugemisel olnud eelnõu versiooni järgi maksaks Eesti riik viiele ettevõtjale 14 miljonit eurot seoses VEB Fondi tõttu tekkinud kahjuga. Otsuse eelnõu algatasid Riigikogu liikmed Jaak Madison, Artur Talvik, Jaanus Karilaid, Toomas Paur ja Martin Helme 2017. aasta septembris.

Esialgne versioon, mis ka esimese lugemise läbis, nägi ette kahju kompenseerimine valemi põhjal, kus inflatsioon määratakse tarbijahinnaindeksi kaudu. Maksmine toimuks eelnõu kohaselt Eesti Panga riigieelarvesse makstava kasumi pooles ulatuses ja seni, kuni kogu summa on hüvitatud, teatas riigikogu pressiteenistus esimese lugemise järel.

VEB fond loodi 1993. aastal pärast seda, kui NSV Liidu Välismajanduspank lõpetas Eesti pankade korrespondentkontodega arveldamise. Eesti rahanduse ja panganduse päästmiseks loodi riigikogu 20. jaanuari 1993. aasta otsusega VEB fond. VEB fondis ei olnud reaalselt raha, vaid nõuete registrisse koondati kõik nõuded Venemaa VEB panga vastu.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles