Indrek Tarand läheb EKRE vastu kohtusse (83)

Sander Punamäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Tarand (vasakul) ja EKRE aseesimees Martin Helme novembris rändeleppevastasel meeleavaldusel.
Indrek Tarand (vasakul) ja EKRE aseesimees Martin Helme novembris rändeleppevastasel meeleavaldusel. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) nimekirjas riigikokku kandideeriv Euroopa Parlamendi liige Indrek Tarand otsustas pöörduda oma õiguste kaitseks kohtusse, sest EKRE juhtliikmed on väitnud, et Tarand oli nende korraldatud meeleavaldusel purjus.

«Ei ole kaksipidi mõtlemist. Sõnavabadusega kaasneb kohustus valeväiteid ümber lükata,» ütles Tarand. Eelmisel esmaspäeval edastas Tarand EKRE juhtliikmetele Martin Helmele, Henn Põlluaasale, Jaak Madisonile ja Urmas Espenbergile ultimaatumi: kui nad ei palu temalt vabandust, läheb ta kohtusse. Vabanduste kõige hilisemaks edastamise tähtajaks seadis ta 26. jaanuari. «Neid nõudeid faktide osas ei ole rahuldatud ja minu advokaadid tegelevad asjaga,» lausus Tarand.

Tarand ei osanud öelda, millal ta kohtuavalduse sisse annab. «Saan reedel advokaat Maria Mägi-Rohtmetsaga kokku ja rohkem detaile ei tahaks avada,» ütles ta.

​Vaidlus käib Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna juhtide levitatud väidete pärast, kus nad väljendasid, et Tarand oli 26. novembril riigikogu ees rändeleppevastasel meeleavaldusel lavale ronides alkoholi- ja/või narkojoobes. Politsei kontrollis pärast üritust Tarandi alkoholijoovet kiirtestiga, tulemus oli negatiivne. «Nad väidavad, et olin joobes, ja peavad nüüd seda tõestama, aga seda nad ju kuidagi teha ei saa,» ütles Tarand muheledes.

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna liikme Henn Põlluaasa sõnul pole neil midagi karta. «Mina küsin pigem, kuidas ta kavatseb tõestada, et ta oli kaine. Paljude inimeste arvates oli ta purjus, ajas seosetut mula, karjus, väänas mikri käest ära,» ütles Põlluaas. Tarandi joobeastme mõõtmiseks politseiautos tehtud kiirtesti tulemusi Põlluaas ei usu. «Me soovisime analüüse ja protokolle näha ja tuleb välja, et neid ei ole. Kui politsei väidab, et ta oli kaine, siis miks nad ei esita tõendeid? Mina ei tea, kes alkomeetri tulemustega manipuleeris,» rääkis Põlluaas.

Indrek Tarand kuulati pärast meeleavaldust politseiautos kannatanuna üle. «Sündmuskohal väideti, et ta võib olla alkoholijoobes. Korrakaitsjad kontrollisid tema joovet ning mees oli kaine,» kinnitas Kesklinna politseijaoskonna juht Kaido Saarniit toona.

Rändeleppevastasel meeleavaldusel Indrek Tarandi ründamisega päädinud intsidendi asjus käib kriminaalmenetlus avaliku korra rasket rikkumist käsitleva paragrahvi alusel.

Kommentaarid (83)
Copy
Tagasi üles