Kassetitasude eelnõu läbis riigikogus esimese lugemise (4)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kassett. Pilt on illustratiivne.
Kassett. Pilt on illustratiivne. Foto: Pm

Neljapäeval läbis riigikogus esimsese lugemise autoriõiguse seaduse muutmise eelnõu ehk niinimetatud tühja kasseti tasu puudutav eelnõu.

Riigikogu liikmete Tarmo Kruusimäe, Madis Millingu, Priit Sibula, Hardi Volmeri algatatud seaduse eelnõu näeb ette, et valdkonna eest vastutav minister kehtestab määrusega audiovisuaalse teose ja teose helisalvestise isiklikeks vajadusteks kasutamise kompenseerimiseks tasu maksmise korra ning salvestusseadmete ja -kandjate loetelu ning makstava tasu suuruse salvestusseadme kohta, teatas riigikogu pressiteenistus.

Kui praegu arvestatakse tasu suuruseks salvestusseadmete puhul 3 protsenti kauba väärtusest ning salvestuskandjate puhul 8 protsenti kauba väärtusest, siis algatatud eelnõuga soovitakse muuta hind euro-põhiseks ehk 2 kuni 10 eurot salvestusseadme kohta. Salvestuskandjate puhul jääb tasuks kehtiv kaheksa protsenti kauba väärtusest.

Eelnõu kohaselt muudetaks ka kassetitasu maksmise korra kehtestamise tasandit. Praegu kehtestab määruse valitsus, kuid eelnõu kohaselt hakkab seda tegema valdkonna eest vastutav minister. Lisaks saaks minister kehtestada konkreetsed salvestusseadmete eest makstavad tasud vahemikus 2 kuni 10 eurot.

Seletuskirja kohaselt on uus määrus sarnane kehtiva määrusega, kuid salvestusseadmete ja –kandjate nimekirja on täiendatud. Näiteks salvestuskandjate loetelu on täiendatud mälukaardi, USB mälupulga, mitteintegreeritud sisemise kõvaketta ning pooljuhtkettaga.

Lisaks sätestataks eelnõuga, et juriidiliste isikute poolt pakutavatele teenustele ei laiene õigus teha autori nõusolekuta koopiad füüsilise isiku isiklikeks vajadusteks.

Justiitsminister Urmas Reinsalu antud eelnõud ei toeta, kuna tema eelistus on asendada senine süsteem riigieelarvest rahastamisel põhineva mehhanismiga.

Kommentaarid (4)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles