«Järelikult ei ole ta inimene, ta on loom. Ja see loom tuleb hukata» (115)

Vilja Kiisler
, erikorrespondent
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Helme.
Mart Helme. Foto: Madis Sinivee /

Eesti Konservatiivse Erakonna juht Mart Helmel on valmis plaan juhuks, kui valitsuse peaksid tegema Keskerakond ja Reformierakond. Oravad tõmbavad endale aastaga vee peale, tuleb teha uus valitsus – ja see ei pääse EKREst ei üle ega ümber. Juttu tuli peale aktuaalse poliitika nii EKRE vanadest kui ka uutest teemadest.

Miks teist lauljat ei saanud? Paar aastat tagasi laulsite ERRis oma «Suurlinna tulesid» – no täitsa pidasite ju viisi?

Viisi pean ma hästi, olen väga musikaalne. Aga kui ma 1964 koolibändis mängimist ja laulmist alustasin, oli ikkagi amatööride aeg. Muusikahuvi kõrval on mul alati olnud ka muud huvid, ja ülikooli ajal hakkasid muud prevaleerima. Fixist lahkudes kujutasin ette, et ma enam muusikaga ei tegele. Aga tuli perekond ja lapsed, oli vaja raha teenida – tuli uuesti bändi tegema hakata. Mu muusikaharidus ja käsitööoskus jäi siiski ebapiisavaks, ja see häiris mind. 1986. aastal otsustasin, et lõpetan.

Miks te ei kasuta lauluoskust valimiskampaanias? Edgar Savisaar näiteks laulis küll, kuigi ta on teist poole kehvem laulumees.

No mitte poole kehvem, vaid palju kehvem. Aga ma ei taha lihtsalt.

Teid on muide Savisaarega võrreldud – kuivõrd kohane see on?

Ei ole absoluutselt. Esiteks on meie karjäärid väga erinevad. 90ndate alguses, kui kõik poliitikasse tormasid, ütlesin mina, et ma ei lähe. Ei olnud mingit kutsumust või tahtmist. See on otsitud võrdlus, meie poliitilised arusaamad on täiesti erinevad, samuti sellest, missugune peab olema Eesti koht maailmas. Tema ehk tõesti vaatas ida poole, meie ei vaata. Kõik need väited, et me ei varjagi enam Kremli kaarti, ei pea paika. Me oleme Ungari ja Poolaga sarnasel kursil – rahvusriikide Euroopa, suveräänsete riikide liit.

Kui palju saate kampaania ajal Suure-Lähtrus olla?

Tuli on rummus kogu aeg, kogu aeg sõidus. Olen nii palju, kui saan. Sel nädalavahetusel teen kampaaniat Põhja-Pärnumaal, eks ma põikan Suure-Lähtrust ka läbi.

Kuidas Suure-Lähtrul äriliselt läheb? Palju kliente jagub?

Me oleme selle äri jää peale pannud. OÜ Suure-Lähtru tegevust pole me peatanud, esitame ikka deklaratsioone. Aga külalisi… Jõuluajal oli meil kolm-neli kontserti, aga tõsisemat ärilist tegevust ei ole.

Räägime naistest. Nädalavahetusel leidis aset naiste marss, millega oli teie hinnangul tegu?

Algselt on see olnud Trumpi-vastane naiste marss. See on poliitiline manifestatsioon, feministlik meeleavaldus. Mulle ei meeldi feminism. Mulle meeldivad naised, mulle meeldib naiselikkus. Mul on kolm tütart ja naine, keda ma väga armastan. Aga ma ei salli feminismi selle võitlevas ja mehi halvustavas vormis. Mul on tunne, et selle marsi juures oli see alatoon olemas.

Mida tähendab naiselikkus?

Teie olete väga naiselik. Te olete ilusa soenguga. Te olete hoolitsetud, kenasti riides. Te olete sellise naiselikult pehme, aga ka salakavala lähenemisega. Ajalugu on sundinud naisi olema salakavalamad kui mehed. Naised on naised. Nad on emotsionaalsemad, aga tihti ka suuremeelsemad kui mehed. Nad on kannatlikumad, aga tihtipeale ka otsustavamad kui mehed. Meil on kodus ka nii teinekord, et mina arutlen ja mõtlen, ja siis ütleb abikaasa: kuule, jäta nüüd järele. Teeme selle asja niimoodi.

Kommentaarid (115)
Copy
Tagasi üles