Nestor: kõige rumalam on Isamaa ettepanek kaotada kogumispension (6)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu istung. Rändepaketi arutelu üleandmine. Pildil on Eiki Nestor.
Riigikogu istung. Rändepaketi arutelu üleandmine. Pildil on Eiki Nestor. Foto: Sander Ilvest / Postimees

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) juhatuse liikme ja riigikogu esimehe Eiki Nestori sõnul tuleb kogumispensioni võimalusi täiendada, kuid erakond Isamaa ettepanek see ära kaotada on rumalaim.

Nestori sõnul on meile sarnastes ühiskondadeks kombeks, et eakatel on oma sissetulek - pension. See annab neile sõltumatuse oma laste toimetulekust ja järeltulevate põlvede sissetulekutest. «Kohustuslik kogumispension moodustab Saksamaal kaks kolmandikku ja Rootsis üle poole inimesele väljamakstavast pensionist. Kui majanduslikult stabiilisetes ja jõukates riikides on vanemaealiste toimetulek tagatud kohustusliku kogumispensioniga, siis ei näe ma põhjust korraldada seda Eestis teistmoodi,» ütles Nestor Tartu- ja Jõgevamaal eakatele SDE valimislubadusi tutvustades.

Nestor lisas, et eakate majandusliku toimetuleku tagamiseks tuleb kogumispensioni süsteemiga jätkata, seda aina paremaks muutes. Sotside jaoks on järgmine oluline samm panna toimima tööandjapension, vähendades selle maksukoormust.

Isamaa lubadus muuta II sammas vabatahtlikuks on Nestori sõnul kõige rumalam seni kuuldud valimislubadustest. «Vabatahtlikult hakkab inimene pensionile mõtlema alles 40-aastaselt, mil aega pensioni kogumiseks on jäänud liiga vähe. Sellises olukorras tekib meil väga palju, väga kõrges eas ja väga madala sissetuleku ehk pensioniga inimesi, kes ise enda heaks enam midagi tega ei saa. Palun ärge selle lubaduse poolt hääletage,» lausus ta.

Nestori sõnul tuleb kogumispensioni süsteemi vajadusel kindlasti muuta ja seda ka tehakse. Tänavu sügisel vastu võetud ning varasemaga võrreldes hoopis solidaarsemat ja paindlikkumat uut pensioniseadust valmistati ette neli aastat. Sotside jaoks on muudatustest olulisim paindliku pensioniea sisseviimine: pensionile mineku aeg ei ole enam kuupäev passis, vaid hetk, mille inimene saab ise valida sõltuvalt oma tegelikust olukorrast ja soovist.

Järgmine sotside jaoks oluline samm on kogumisvõimalusena tööandjapensioni atraktiivsemaks muutmine. «Täna muudab tööandjapensioni väheatraktiivseks tulumaksuseadus, mis kohustab tööandjapensionilt tasuma 33 protsenti sotsiaalmaksu. Meie teeme ettepaneku, et tööandjapensionilt praegu kohustuslikku 20 protsendilist pensionikindlustust enam tasuma ei peaks,» rääkis Nestor.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles