Irene Käosaar lahkus plakatiaktsiooni tõttu erakonnast Eesti 200 (44)

Agaate Antson
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Irene Käosaar
Irene Käosaar Foto: Sander Ilvest

Plakatiaktsiooni järgselt on äriregistri andmetel selle nädala jooksul erakonnaga Eesti 200 liitunud seitse ning sealt lahkunud 17 inimest, sealhulgas Integratsiooni Sihtasutuse juht Irene Käosaar. 

Käosaar kinnitas Postimehele, et pärast tema erakonnast lahkumise teadaannet on ta saanud mitmeid sõnumeid ka teistelt Eesti 200 liikmetelt, kes plakatiaktsiooni tõttu erakonnast lahkuda on otsustanud. 

«Ka inimesed, kes eelmiste päevade jooksul lahkusid, on mulle sõnumeid saatnud ja öelnud, et nemad tegid seda ka ja et neil on hea näha, et nad pole ainukesed,» ütles Käosaar ja lisas, et neid inimesi pole olnud sadu, vaid mõned.

Käosaare sõnul on tema erakonnast lahkumise põhjuseks plakatiaktsioon, mida ta ei pooldanud. 

Ta selgitas, et Integratsiooni Sihtasutuse juhina ootasid väga paljud inimesed temalt vastust, reaktsiooni ja seisukohavõttu erakonna plakatiaktsioonile. 

«On äärmiselt keeruline võtta vastutust asjade eest, mida ma ise ei poolda või millest ma lõpuni aru ei saa,» ütles ta ja selgitas, et on ka mitmeid kordi välja öelnud, et ta ei ole selle kampaania pooldaja.

«Minu jaoks tekitas see ühiskonnas lõhestatust rohkem kui positiivset resonantsi. Mul oli väga keeruline leida tasakaalu oma väärtuste vahel, millega ma tööl igapäevaselt tegelen ja siis nende poliitiliste suundade vahel, mis tulid sellest kampaaniast ja olid ilmselgelt poliitiline ja tähelepanu võitmise projekt, mitte lõimumisprojekt,» selgitas ta.

Käosaare sõnul tundis ta inimeste ees piinlikkust ja vabandas mõned korrad, kuid oleks tahtnud veel vabandada.

«Ma võtan vastutuse asjade eest, mida ma ise olen korda saatnud või mis on minust tulenenud. Aga mul on keeruline seda teha, sest seekord see nii ei olnud,» lisas ta.

See, et Käosaart kui lõimumisteemade eksperti kampaaniasse ei kaasatud näitaski talle, et ta lihtsalt ei sobi praegu sellesse süsteemi. Integratsioonivaldkond on Käosaare sõnul tema südameasi ning ta on selles tegev olnud juba 1992. aastast, kui ta vene kooli eesti keele õpetajaks läks.

Uusi avaldusi rohkem kui lahkujaid

Kristina Kallase sõnul on plakatiaktsiooni järgselt erakonnaga liitunud sama palju inimesi, kui ka sealt lahkus. «Avaldused on meie käes, see käib läbi juhatuse. Me pole lihtsalt jõudnud neid kõiki veel menetleda,» selgitas Kallas.

Erakonna tegevjuht Kadri Napritson-Acuna kinnitas, et alates 7. jaanuarist on erakonnaga liitumiseks saadetud 18 avaldust, mis on napilt suurem lahkujate arvust. Erakonnast lahkujad on Napritson-Acuna sõnul toonud peamiseks põhjuseks poliitiliste rünnakute räpasuse. «Inimesed on öelnud, et lihtsalt nende närv ei pea vastu, aga on soovinud erakonnale edu,» ütles ta.

Küsimusele, miks ei kaasatud lõimumisega seotud kampaaniasse Integratsiooni Sihtasutuse juhti, vastas Kristina Kallas, et tagantjärele võib ju ikka öelda, et oleks võinud kaasata.

«Aga kampaania tegi siiski hulk inimesi, kes on seotud kampaania tegemisega. Siin ei olnud nii, et oleksime kogu liikmeskonna kaasanud,» ütles ta. Kallas nentis, et plakatiaktsiooni sellist mõju ei oleks osanud tõenäoliselt keegi ette aimata.

«Nüüd öelda, et Irene Käosaar oleks suutnud seda ette ennustada, no kuulge. Ma arvan, et see on selline tagantjärele tarkus,» ütles ta.

Kommentaarid (44)
Copy
Tagasi üles