Ladõnskaja-Kubits skandaalsest plakatiaktsioonist: see oli plahvatus, mis tugevasti õõnestas lõimumist (5)

rus.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kui Eesti 200 juhi Kristina Kallase arvates võiks provokatiivsete plakatite ülespanekut pidada tikutõmbeks ühiskonnas, siis riigikogu Isamaa fraktsiooni liikme Viktoria Ladõnskaja-Kubitsa hinnangul oli tegemist võimsa plahvatusega, mis lõimumisele kuidagi kaasa ei aita.

Rus.Postimehe otsestuudios Ladõnskaja-Kubitsaga väidelnud Kallase arvates plakatiaktsioon täitis oma eesmärgi. «Eesmärk oli saada sellele teemale tähelepanu ja et me hakkaksime sel teemal rääkima,» ütles Kallas.

Samas Eesti 200 juht tunnistas, et järgnenud valulist reaktsiooni ta ei oodanud. «See oli minu jaoks üllatus. Millised järeldused ma sellest enda jaoks teen? See haigus või valu, mis selle aktsiooniga välja tuli, näitab, et meie ühiskonnas püsib juba pikka aega, juba pronksiöö-eelsest ajast konflikt. Sellest saavad kõik osapooled valulise reaktsiooni. See on meie ühiskonnas sügaval. Piisab vaid väike tikk visata ja kõik on kohe leekides. Igaüks tunneb end puudutatuna, solvununa.»

Viktoria Ladõnskaja-Kubits oli aga hoopis teist meelt. «Esiteks, teie plakat pole mingi «väike tikk», vaid suur ja tõsine plahvatus. Teiseks, reaktsiooni ettenägemine on osa poliitilisest tööst ja kui te tulete välja sedavõrd tõsiste plakatitega, siis ette näha, et internetiajastul see kõik plahvatab ning solvab konkreetset auditooriumit, on võimalik,» kritiseeris ta Eesti 200 aktsiooni.

Ladõnskaja-Kubits juhtis tähelepanu sellele, et kui Eesti 200 tahtis rääkida integratsioonist, siis oli palju võimalusi püstitada see küsimus teisiti. «Meie aga täna arutame esmaspäeval ilmunud plakatite õnnestumist või ebaõnnestumist.»

«Poliitikud esmaspäeval kell 15 aimasid, kes on plakatite taga ning et sellele tuleb jätk. Kuid on olemas auditoorium, kes ei pea jälgima ja aru saama, et tuleb teine ja kolmas plakat ja siis Kristina Kallas selgitab, mida ta tahtis nende plakatitega öelda. See ongi üks suuremaid eksimusi, sest pandi välja see, mis ei saa tekitada positiivseid emotsioone. Kas tahtsite solvata?» küsis Ladõnskaja-Kubits oponendilt.

Kallase sõnul püstitati plakatite näol Tallinna kesklinna peegel. «See, mis juhtus, näitab mulle just seda, et haav pole siiani kinni kasvanud. See konflikt, mille me elasime üle 2007. aastal ja 1990ndatel, on siiani meie ühiskonnas sügaval peidus. Ja see plakat oli tikk, millega näidati, kuidas meie ühiskond on segregeerunud,» sõnas Eesti 200 juht.

Ladõnskaja-Kubits rõhutas aga, et Eesti 200 tegi inimestele haiget. «Sina oled oma karjääris tegelenud integratsiooniga. Täna sa räägid, et meil pole lahendusi. Ei ole õige, et keegi ei taha sellega tegeleda,» kritiseeris ta Kallast.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles