Video ja galerii: Kristina Kallas provokatiivsetest plakatitest: palun vabandust nendelt, kellele Eesti lõhestatuse probleem haiget tegi (79)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eile Tallinna kesklinnas eestlasi ja venelasi eraldava kampaaniaga uudiskünnise ületanud Eesti 200 juht Kristina Kallas selgitas provokatiivsete plakatite tagamaid. 

«Meil kõigil oli valus seda plakatit vaadata,» tunnistas Kallas, viidates asjaolule, et plakatite sisu tõi esile olulise ja valulise probleemi Eesti ühiskonnas, mis on juba 28 aastat lahendamata. «Lõhestatus on väga tõsine Eesti probleem,» toonitas Kallas. 

«Palun vabandust nendelt, kellele Eesti lõhestatuse probleem haiget tegi,» sõnas ta. 

Mitmed eksperdid on kritiseerinud uue erakonna valimiskampaaniat, kuna võib anda erinevatele välismaa propagandakanalitele kondi hambusse. «Vene propaganda on kasutanud meie lõhestatust ära viimased 28 aastat, see on üks nõrgemaid kohti üldse,» õigustas Kallas. 

Ta tunnistas, et tagasiside plakatitele oli väga erinev ka Eesti 200 enda liikmete seas.

Küsimusele, miks Eesti 200 venelastele haiget tegi, vastas Kallas: «Kas tegime venelastele haiget või näitasime kogu eesti ühiskonnale tema nägu kõverpeeglist?»

Kallase sõnul oli kampaania autor Eesti 200 ning teemapüstituse näol on tegemist ühe peamise teemaga, millega uus erakond on püüdnud ühiskonda kõnetada. Ühe lahendusena probleemile näeb Kallas ühtse eestikeelse lasteaiasüsteemi loomist. 

Samuti oli Eesti 200 saladuskatte alla jäämine eile kampaania üks osa. «Me hoidsime neid plakateid üleval eesmärgiga, et võimalikult palju eesti inimesi võpataks, hakkaks rääkima.»

Justiitsminister taunib 

«Teie plakatikampaaniat on ühiskonnas õigustatult  hukka mõistetud kui rahvustavahelist vaenu õhutavat juhtumit, mis muuhulgas  võimaldab Venemaal propagandasõjas luua Eestist väärkuvandeid,» ütles Urmas Reinsalu. 

«Kampaaniaaktsioon pidi juhtima tähelepanu teie tegelikule uskumusele, et Eestis tehakse venelastele juba pikka aega ülekohut ja selle kõrvaldamiseks tuleb asuda  ühiskonda  puhastama etnilisusest. Nagu te ise märgite tabavalt: «Ei saa olla eestlaste Eestit».  Muide, aga miks ei saa? Ma olen eestlane oma perega ja siin, minu jalge all on minu Eesti?» lisas ta erakond Eesti 200-le saadetud kirjas.

KOMMENTAAR

Sotsiaaldemokraat Marina Kaljurand: «Olen väga nõus, et ühiskonna valupunktidele tuleb tähelepanu juhtida, aga küsimus on – mismoodi ja mis hinnaga. Kindlasti mitte oma inimesi vastandades ja Venemaa propagandakanalitele materjali ette söötes. Tulega ei mängita! Minu jaoks astuti nende plakatitega üle eetilisest piirist, sest ükski ühiskond ei toimi nii nagu dikteerib tuim äriloogika – tähelepanu saavutamiseks on kõik lubatud ja müüdav. Eriti veel meie keerulise minevikuga riigis.

Sellisel kujul võidetud tähelepanu on odav ja plakatid jäävad paratamatult saatma nii kampaaniat kui ka kogu erakonda. Muidugi, kui nad ei tule välja veel jõhkramate kampaanianõksudega. Ma väga loodan, et seda ei juhtu, sest tagantjärele vabandamine ei tee tehtut olematuks. Räägime ühiskonna valupunktidest – veelgi enam, pakume lahendusi –, aga teeme seda väärikalt ja üksteisest lugupidavalt.»

Kommentaarid (79)
Copy
Tagasi üles