Igor Gräzin plaanib europarlamenti kandideerida uue partei nimekirjas (22)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Igor Gräzin
Igor Gräzin Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Täna Reformierakonnast lahkumise vormistanud Euroopa parlamendis asendusliikmena viibiv Igor Gräzin plaanib kandideerida europarlamenti mõne teise erakonna ridades. 

«Seda Igor Gräzinit, kes septembris europarlamenti läks, ei ole enam olemas,» ütles Gräzin. «Läksin teadmisega, et ma sinna kindlasti ei kandideeri. Praegu ma keerutan pead, vaatan paremale ja vasakule ja mõtlen, mida teha.» Gräzini jutul on tema enda sõnul käinud kaks ja pool erakonda, aga kes täpsemalt, seda keeldus ta ütlemast. «Ma ei istu maas ja ei oota diile,» teatas ta. «Käin ringi ja vaatan, kes mida teeb, ja siis otsustan ise. Europarlamendis jätkamine ei ole minu prioriteet, aga see on variant, mida kolm-neli kuud tagasi veel ei olnud.»

Gräzini euroskeptilisus on andnud alust arvata, et see moodustab tema võimaliku ühisosa Eesti Konservatiivse Rahvaerakonnaga. Ent tänagi keeldus Gräzin kinnitamast, et EKRE võiks olla see uus erakond, mille ridades ta europarlamenti pürgida kavatseb. 

«Mõistan hästi, mida Ronald Reagan mõtles demokraatidest lahkudes oma ütlusega: «Mitte mina ei lahkunud erakonnast, vaid erakond lahkus minust»,» kommenteeris Gräzin sotsiaalmeedias oma lahkumise tagamaid. 

Gräzin väitis, et tema eemaldumine Reformierakonnast algas juba masu lõpupoole. «Masu lahendati puhtsotsialistlike meetoditega: eeskätt natsionaliseerimise ja riigistamisega,» ütles ta. «Veel enne seda oli toimunud rida asju, mis ei klapi mitte kuidagi Reformierakonna põhimõtetega. Näiteks Estonian Airi ülevalpidamine, raudtee riigistamine, mis töötab otseselt turumajanduse vastu. Ja kui siis tuli masu ja Andus Ansip (tollane Reformierakonna juht ja peaminister - VK) ütles, et sellises kriisis ta tahakski elada, siis mina sain sellest niimoodi aru, et kriisi käigus saame kätte vaba turumajanduse. Toimus täpselt vastupidine.»

Gräzin rääkis veel, et kolm aastat tagasi tegi liberalismi akadeemia talle ettepaneku kirjutada uus liberalismi manifest ja tema kirjutas selle ära, aga seda isegi ei arutatud. Manifest olevat siiamaani Gräzini sahtlis.

Erakonna peasekretär: kõigil on vabadus otsustada, kas kuuluda parteisse

Reformierakonna peasekretäri Erkki Keldo sõnul on erakonna liikmetel on loomulikult vabadus otsustada, kas nad kuuluvad meie ridadesse või mitte.

«Täname Igorit tema panuse eest Reformierakonda ja Eesti poliitikasse tervikuna. Teatavasti on Igoril viimasel ajal olnud üha enam seisukohti, mis erakonna liberaalsest pealiinist erinevad, näiteks skepsis Euroopa Liidu suhtes. Ma siiski usun, et Siim Kallase kirjutatud «Kodanike riigi manifesti» vaim on Reformierakonnas alles, meie jaoks on endiselt võtmeküsimusteks, et Eesti riik ajaks parempoolset majanduspoliitikat, et meil oleks maailma parim ettevõtluskeskkond, et riik sekkuks võimalikult vähe inimeste eraellu ning me austaks inimeste otsuseid ise valikuid teha,» ütles Keldo.

Gräzin liitus Reformierakonnaga 13. novembril 1994. Äriregistri andmetel lahkus mees erakonnast ametlikult täna. 

Hetkel on Gräzin Euroopa Parlamendi saadik, tema volitused kestavad maikuuni. Ta sai europarlamenti Kaja Kallase asendusliikmena pärast seda, kui Kallasest sai Reformierakonna esimees. Kallase volitused europarlamendis lõppesid 5. septembril. 

Pool aastat kestvat Euroopa Parlamendi saadiku tööd kirjeldas Gräzin kui õppe- ja tutvumisreisi. 

Kommentaarid (22)
Copy
Tagasi üles