Tagasivaade aastale Toompeal: kes olid riigikogu usinamad kohalolijad ja suurimad puudujad? (7)

Sven Randlaid
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinn, 26.11.2018
Riigikogu. ÜRO rändepaketi arutelu.

The declaration on the UN Global Compact on Migration being discussed in the Riigikogu 
tl/Foto Tairo Lutter/EESTI MEEDIA
Tallinn, 26.11.2018 Riigikogu. ÜRO rändepaketi arutelu. The declaration on the UN Global Compact on Migration being discussed in the Riigikogu tl/Foto Tairo Lutter/EESTI MEEDIA Foto: Tairo Lutter / Postimees

Lõppeval aastal toimus riigikogus 122 istungit, neist kõigist võttis osa vaid kaks rahvasaadikut. Istungilt eemalolekut põhjendatakse küll tervislike põhjuste või valijatega kohtumistega, kuid mitme riigikogu liikme kontolt leiab ka arvukalt põhjuseta puudumisi.

2018. aasta kaks korralist riigikogu istungjärku peeti 8. jaanuarist kuni 14. juunini ning 10. septembrist kuni 20. detsembrini. Erakorraline istungjärk leidis aset 22. augustil.

Riigikogu statistikast ilmneb, et kõigist 122-st istungist võtsid osa Jürgen Ligi Reformierakonna fraktsioonist ning Isamaa fraktsiooni kuuluv Priit Sibul.

Neile järgnevad sotsiaaldemokraat Toomas Jürgenstein (121 istungit) ja reformierakondlased Kristen Michal ja Urmas Kruuse (120). Osavõtu poolest paistavad silma ka vabaerakondlane Krista Aru, keskerakondlane Kersti Sarapuu ning sotsiaaldemokraat Hardi Volmer, kes olid kohal 119 korral.

Kui riigikogus vahetunud liikmed välja arvata, on tänavu parlamendi istungitel kõige vähem osalenud fraktsiooni mittekuuluv Olga Ivanova. Tema on kohal olnud 77-l ning puudunud koguni 45 istungilt. Statistika näitab, et 29 korral on Ivanova puudumise selgituseks märgitud tervislikud põhjused, kohtumised valijatega või perekondlikud põhjused. Kolme istungi ajal on ta viibinud välislähetuses, kuid 13 puudumise põhjus on selgusetu.

Kolmandiku ajast saalist eemal

Puudumiste arvult järgneb Ivanovale reformierakondlane Taavi Rõivas. Ekspeaministrit polnud näha 44 istungil, kuna viibis kolmel korral välislähetuses. Mitmel juhul on Rõivas põhjendanud eemalolekut osavõtuga suurõppusest Siil, samuti esinemistega väliskonverentsidel.    

Üle kolmandiku istungitest ehk enam kui 40 korral on puudunud ka Marianne Mikko (SDE), Karin Tammemägi (KE), Kalle Palling (RE) ja fraktsioonitu Marko Mihkelson. Marianne Mikko kontol on rekordarv välislähetusi: Euroopa Liidu asjade komisjoni liige on istungite ajal käinud piiri taga 39 korral. Väliskomisjoni juhtiv Mihkelson on pidanud riigikogu saali asemel välismaal olema 33 korral, kuid kaheksal juhul pole rahvasaadik puudumist põhjendanud.

Teistest enam on istungite ajal välislähetustes käinud ka sotsid Hannes Hanso ja Barbi Pilvre (vastavalt 27 ja 23 korral), reformierakondlased Johannes Kert ja Kalle Palling (25 ja 21) ning isamaalane Mart Nutt 22 korral.  

Põhjendamata puudumiste poolest juhib fraktsiooni mittekuuluv Margus Tsahkna, kelle kontol on neid koguni 22. Talle järgnevad Karin Tammemägi (KE) ja  Olga Ivanova vastavalt 20 ja 13 puudumisega. Muudel juhtudel põhjendab Tammemägi istungilt eemalolekut kas tervislike põhjuste või valijatega kohtumistega. Tsahkna on istungite ajal käinud esinemas kaitseväes ja koolis, osalenud komisjonide töös või on vahele tulnud perekondlikud põhjused.

Haiguse tõttu on kõige rohkem pidanud parlamendi tööst eemal olema vabaerakondlane Jüri Adams. Tema ei saanud osaleda 26 riigikogu istungil. Seitsmel korral pole Adams oma puudumist põhjendanud.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles