10 nädalat valimisteni. Neeme Korv: «Parem tulevik ja õiglane riik kõigile» (3)

Neeme Korv
, Postimehe arvamustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neeme Korv
Neeme Korv Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Reformi- ja Keskerakonna liidule tuginev koalitsioon võib valimiste järel sündida, kuid magusale võimu ja kohtade jagamisele lisaks tuleb kodu- ja töörahu huvides kõnelustel arvestada ka ühiskonnaga laiemalt, kirjutab Postimehe arvamustoimetuse juhataja Neeme Korv.

Ühest küljest kuulub Eestis rahvale kõrgeim võim, samas täitevvõimu koosseisu ja tema otsuseid meie valikud ülearu palju ei mõjuta. Valimistel anname küll oma erakondlikust ja isikulisest eelistusest teada, ent seda, mis suunas äravalitud liikuma hakkavad, määrab meie hääl vähem. Või vähemasti meile tundub nii. Kui käärid siin liiga suureks lähevad, hakkab legitiimsus kärisema ja rahva hääl nurisema. Siis tuleb mängu sõnapaar «esindusdemokraatia kriis».

Eks see praegu üks üle Euroopa rulluv tont ole. Riiki kirutakse ja samas riigita läbi ei saa. Äkki tuleks teha teistmoodi riik, aga milline see siis olema peaks? Tulevikku silmas pidades ülioluline vaidlus, aga kuidas teha nii, et last pesuveega mitte välja visata? Asi on selles, et nii meil kui mujal tõstavad üha mõjukamalt pead jõud, kes teevad kõikvõimaliku, et riiki (loe: demokraatiat ja õigusriiki) kahjustada, hägustada mõisteid ja asjade olemust. Me näeme, kui kuratlikult raske on jõuda mistahes asjas kokkuleppele, kaasa arvatud koalitsiooni enda kokkupanek.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles