Keskkonnaameti ja keskkonnainspektsiooni ühendamine kukkus riigikogus läbi (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu istung.
Riigikogu istung. Foto: Erik Prozes / Postimees

Riigikogus kukkus täna läbi keskkonnaameti ja keskkonnainspektsiooni ühendamine, kuna seaduse vastuvõtmisest jäi puudu kaks poolthäält.

Seaduse poolt hääletas 49 saadikut, vastu oli 16. Ametite ühendamiseks oli aga vaja vähemalt riigikogu koosseisu häälteenamus ehk 51 saadiku toetus. Eelnõu langes menetlusest välja.

«Selliseid tööõnnetusi riigikogus ikka aeg-ajalt juhtub. Osa saadikuid oli ära. Mõistlik on eelnõu kohe jaanuaris uuesti menetleda,» kommenteeris keskkonnaminister Siim Kiisler juhtunut.

Läbikukkunud eelnõu nägi ette keskkonnaameti ja keskkonnainspektsiooni ühendamise. Loodav amet oleks jäänud täitma kõiki seniseid kahe ameti põhifunktsioone.

Keskkonnaminister Siim Kiisler kinnitas alles selle nädala esmaspäeval keskkonnaameti peadirektoriks Riho Kupparti. Kiisler teatas pressiteates, et Kupparti peamiseks väljakutseks saab olema keskkonnaameti ja keskkonnainspektsiooni sisuline ühendamine.

«Tänu oma suurele kogemusele, laiale silmaringile ning heale suhtlemisoskusele on Riho Kuppart väga sobiv inimene seda keerukat tööd ette võtma,» ütles keskkonnaminister Kiisler.

Kuppart asub keskkonnaameti juhiks uue aasta 1. jaanuarist. Kava järgi pidanuks keskkonnaamet ja keskkonnainspektsioon 1. veebruarist liituma ning Kuppartist pidanuks saama ühendameti juht.

Kodanikuliikumine Eesti Metsa Abiks (EMA) saatis esmaspäeva hommikul riigikogu saadikutele palve hääletada käesoleval neljapäeval keskkonnaametit (KeA) ja keskkonnainspektsiooni (KKI) ühendada sooviva seaduseelnõu vastu.

EMA-le teadaolevalt on KKIl juba praegu raske vaidlustada keskkonnarikkumise tunnustega majandustegevust, millele KeA on loa andnud. Kui KKI täielikult keskkonnaametiga ühendada, siis tähendaks see sisuliselt igasuguse kontrollmehhanismi puudumist keskkonnaameti poolt väljastatavatele lubadele keskkonnaressursside kasutamisel ja käitlemisel.

Kodanikuühenduse hinnangul on keskkonnainspektsiooni näol praegu tegemist toimiva avaliku teenistusega, mis kuulub muu hulgas sisejulgeoleku nimistusse. Selle saavutamiseks on viimased 11 aastat tehtud järjepidevat tööd, mida tuleb kindlasti jätkata, aga mitte lõpetada.

Erakond Eestimaa Rohelised (EER) peab samuti keskkonnainspektsiooni ja keskkonnaameti ühendamise eelnõud puudulikuks ja palus riigikogul see tagasi lükata.

EER ei ole nõus keskkonnaministeeriumi poolt riigikokku kiirustades saadetud ja äärmiselt puudulikult läbitöötatud seaduseelnõuga ühendada Keskkonnainspektsioon (KKI) ja keskonnaamet (KeA), teatas partei pressiesindaja BNSile.

«KKI ülesandeks on seni olnud looduskeskkonna ja - varade kasutamise üle järelvalve tagamine, menetledes selleks nii keskkonnaalaseid väärtegusid, 2011. aastast alates aga ka kuritegusid. Oleme veendunud, et uus liitasutus pigem halvendab kui parandab nimetatud oluliste ülesannete täitmist,» ütles EERi volikogu aseesimees ja kogukonnajuht Kai Künnis-Beres.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles