Tarand: Eesti diplomaadid on kui hüäänid lahja lihakeha kallal

Alo Raun
, Vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Tarand.
Indrek Tarand. Foto: Toomas Huik

«Tegelikult võiks Välispoliitika instituudi sõltumatu raport osutada ka ilmsele tõsiasjale – Euroopa välisteenistus on tänaseks mõõtmatult suurem läbikukkumine kui ühisrahaprojekt kunagi olema saab,» ütles riigikogu väliskomisjoni tellitud välis-esinduste uuringut sirvinud eurosaadik Indrek Tarand ja osutas ka Eesti välisteenistuse puudustele.

Välisministeeriumis ja Välispoliitika instituudis enam-vähem samal ajal valminud Eesti välis-esindustevõrku käsitlevate uuringute alusel kavatseb riigikogu väliskomisjon teha valitsusele ettepanekuid – muuhulgas otsida vastust küsimusele, kas tõmmata välisesindustevõrku koomale või avada hoopis uusi esindusi näiteks Aasias ja Lõuna-Ameerikas, kirjutab Õhtuleht.

Välispoliitika instituut näeb Eesti välisteenistuse tulevikku peaasjalikult Euroopa Liidu institutsioonides töötanud ametnike õlul, samas oli Tarandile tema sõnul raporti suur Brüsseli-kesksus üllatus, sest soovitus senisest rohkem panustada seal töötavatele kaasmaalastele on sisuliselt õige, kuid vormiliselt keerukas nendesamade inimeste eurolojaalsuse tõttu.

«Neile ametnikele peavad liikmesriigi huvid meenuma alles viimasena ja igatahes alles pärast ühishuvi,» meenutas endine välisministeeriumi kantsler Tarand.

Tema sõnul on ka hea, kui välisministeerium suudaks oma inimvara «majandusliku kokkuhoiu tingimustes inimlikus dimensioonis kokku hoida,» mis tagab «intellektuaalse ülesande lahendamise». «Hüäänikestena lahja lihakeha sikutamine aga vastupidise,» märkis ta.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles