Jaaganti valimisradar. Olukorra hinnang: Nüüd hakkab pihta! (26)

Kaja Kallas Foto: Eero Vabamägi, Kaido Kelp
Urmas Jaagant
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Nüüd hakkab pihta! Eile võeti riigikogus vastu nii pensioni I samba muudatus kui ka riigieelarve koos oma kõigi katuserahadega. Nüüd ei ole parlamendis enam sisuliselt midagi, mis takistaks poliitikuid valimistega tegelemast.

REITINGUSEGADUS

Eestis kajastatakse suuremalt kahtesid erakondade toetuse uuringuid, kuid harva avalikustatakse need täpselt ühel ja samal päeval, nagu täna. Niisiis:

  • Keskerakond 26%, Reformierakond 23%, EKRE 20%, SDE 9%, Isamaa 8%, Eesti200 8%. Või hoopis...
  • Keskerakond 31%, Reformierakond 21%, EKRE 18%, SDE 8%, Isamaa 5%, Eesti200 7%.

Esimesed tulemused on Kantar Emorilt Postimehele, teised Turu-uuringutelt ERR-ile.

Kumb siis õige on? Küsimus on, mida sa teada tahad.

  • Kui sa tahad teada, milline on erakondade üleüldine toetus inimeste seas, kellel on mingi poliitiline eelistus ja keda on küsitletud näost näkku, siis on õige uuring Turu-uuringute oma. Koduukse küsitlusel on raskem tabada noori, kes enamikku päevast kodus ei veeda. See uuring näitab enamasti Keskerakonna toetust kõrgemana ja Reformierakonna oma madalamana kui Emori uuring.
  • Kui sa tahad teada, milline on erakondade toetus nende inimeste seas, kes on ise võtnud initsiatiivi vastata veebiküsitlusele (ja kuna võtavad vaevaks vastata, on seega ka kindlasti valima minejad), siis on õige Kantar Emori uuring. Selles uuringus jäävad väiksema kajastusega need, kes pole veebis nii aktiivsed, nagu näiteks vanemad inimesed.

Seni on Kantar Emori uuringu tulemused osutunud valimistulemuste selgumisel tihemini täpsemaks. Aga nüüd reitingupomm ise...

REFORMIERAKOND SAI VALUSA HOOBI

Terve selle aasta ja tegelikult veelgi kauem on Kantar Emori uuringus Reformierakond püsinud kõige populaarsema erakonnana. Alates märtsist algas oravatel langustrend, nüüd detsembris oli kukkumine lausa kuus protsendipunkti.

Mis juhtus? Ränderaamistik juhtus. Nagu kirjutas kolleeg Vilja Kiisler tänases Postimehes, siis poliittaktika tõttu väärtusvaliku tegemata jätmine viskas osal Reformierakonna valijatel üle. Eriti mõjuvat kriitikat neil Keskerakonna valitsuse pihta visata samuti ei ole. Kui ongi, siis Keskerakonnale see igal juhul külge ei jää.

Mis veel reitingutes olulist?

  • Keskerakonna positsioon on ülimalt hea ning jutud, et Reformierakond on justkui juba leppinud teise kohaga, ei ole numbreid vaadates mitte kellegi roosa unelm, vaid seda näitavad ka reitingud. Keskerakond peab vaid vaatama, et kättevõidetut maha ei mängi.
  • Isamaa jaoks on rändeteema olnud hingeõnnistus. Reitingu peal kõõlumisest on jõutud 8% peale. Iseküsimus on, kas seda suudetakse hoida. Koalitsioonikaaslased on nad muidugi välja vihastanud, aga see pole Isamaale enam tähtis.
  • EKRE 20% toetus näitab selgelt pronksikurssi, mis tähendab, et vähestest koalitsioonivariantidest üks matemaatiliselt lihtsamaid sisaldab ka rahvuskonservatiive. Ainus küsimus on, kas EKRE-l on võimalik retoorikas üle pingutada. Seni näib, et mitte.
  • SDE on taas 10% all, kuuga langenud 2 protsendipunkti. Samas näib, et rändeleppe kaitsmine ei toonud SDE-le siiski neile suurt toetusekaotust, nagu sotside seest kardeti ja milleks tegelikult ka valmis oldi.
Skunk.ee meem Reformierakonna uuest reitingust.
Skunk.ee meem Reformierakonna uuest reitingust. Foto: skunk.ee

EELARVE SAI SADAMASSE

Eile võttis riigikogu vastu 2019. aasta riigieelarve. Kolmas lugemine kulus peamiselt vaidlustele katuserahade teemadel. Reformierakond (kes ise võimuliite juhtides jagas samuti katuserahasid) piinas keskerakondlasest rahanduskomisjoni juhti Mihhail Stalnuhhinit.

Siinkohal mõned Stalnuhhini selgitused:

«Ai, jummal küll! 40 aastat tagasi ma ütleks sellise asja peale: kui on hale kuulata, ära kuula! Teiseks, minu mõttekäik ei meeldi teile või mõnele teie kolleegile. Ta ei peagi meeldima. Saage lõppude lõpuks aru, et on olemas selline asi nagu demokraatia. Suhtuge normaalselt sellesse, et inimesed võivad mõelda mitte nii nagu teie.»

«Kuidas tekivad need regionaalsed prioriteedid (siin ja edaspidi loe: katuserahad - U. J.)?  Väga lihtsalt: teie olete kuskilt valitud ja mina olen kuskilt valitud ja see on meie kätes ja meie otsustada, kuhu me need suuname. Ja nii nad tekivadki.»

«Paistab, kui vaadata seda tabelit, eelmiste aastate regionaalinvesteeringuid, kuidas käis nende jagamine, et see särav ja tark ja tore mõte lõpetada regionaalinvesteeringute jagamine tekib teil siis, kui te olete opositsioonis.»

«Mina näiteks pöördun otse Narva linnavalitsuse poole ja küsin, milliseid kõige tähtsamaid remonte nad näevad järgmisel aastal, mis jäid linna eelarvest projektist välja. Mulle tehakse see nimekiri ja peale seda ma võtan nii palju, kui suudan katta nendest regionaalinvesteeringutest.»

Kui sa tahad minu põhjalikumat Valimisradarit saada veel enne kui need, kes loevad seda siit, siis telli endale postkasti Valimisradari uudiskiri. Ülevaatlikuim ja kiireim viis end enne valimisi poliitikas toimuvaga kursis olla!

Tagasiside ja ettepanekud on oodatud aadressile poliitikaradar@postimees.ee.

 
Kommentaarid (26)
Copy
Tagasi üles