EKRE kutsus Isamaad siduma eelarvehääletus rändeleppest loobumisega (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helir-Valdor Seeder
Helir-Valdor Seeder Foto: Sander Ilvest

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) esimees Mart Helme kutsub Isamaa esimeest Helir-Valdor Seederit siduma toetus riigieelarvele valitsuse otsusega mitte toetada ÜRO ränderaamistikuga liitumist.

«Isamaal on veel võimalus nõuda oma koalitsioonikaaslastelt [Keskerakonnalt ja Sotsiaaldemokraatlikult Erakonnalt] enda seisukohtade arvestamist ning siduda toetus riigieelarvele valitsuse selgesõnalise otsusega mitte toetada ÜRO rändeleppega liitumist,» ütles Helme esmaspäeval Seederile saadetud kirjas.

«Selle nädala kolmapäeval on riigikogu suures saalis lõpphääletusel järgmise aasta riigieelarve ja ilma Isamaa toetuseta seda vastu ei võeta,» lisas Helme. «Riigieelarve vastuvõtmine on rutiinne, iga-aastane tegevus. Eesti suveräänsuse loovutamine ja massiimmigratsioonile uste avamine on aga meie kõigi tulevikku pöördumatult ja pikaajaliselt mõjutavad otsused.»

«Isamaa on õigustanud oma osalemist vasakpoolses ja venemeelses valitsuses sellega, et hoiab nii ära Eestile kahjulikke otsuseid. Nüüd on käes hetk, kus tuleb näidata reaalsuses, et hoiate ära fataalselt hukatusliku otsuse. Kui te seda teha ei suuda, siis kaob ära ka põhjus jätkata praeguses valitsuses,» kirjutas Helme.

«Kas Isamaa esindajad osalevad järgmised mõned kuud valitsuses või mitte, läheb korda umbes viiele inimesele Eestis, küll aga läheb absoluutsele enamikule eesti inimestest korda see, et Eesti säiliks eestikeelse ja -meelsena. «Hea Helir, kutsun sind nõudma valitsuses hädapiduri tõmbamist ÜRO rändeleppega liitumise protsessile ning kui see ei õnnestu, tooma oma erakond valitsusest välja ning peatama riigieelarve vastu võtmise.»»

Isamaa pressiesindaja edastas Postimehele ka Helir-Valdor Seederi vastuse Mart Helmele:

«Hea kolleeg!

Mul on hea meel, et EKRE toetab Isamaa seisukohti ja vastuseisu rändepaktile, kuid ma ei näe, et rändepaktis sisalduvaid ohte saaks ära hoida siis, kui Isamaa lahkub valitsusest. Nagu Sa ise oma kirjaski tõded, pole opositsioonis võimalik ära hoida Eesti toetusavaldust rändepaktile. Juhin Su tähelepanu sellele, et Eesti valitsus pole rändepakti toetanud ja seda just Isamaa vastuseisu tõttu. Sinu üleskutse tõmmata valitsuses hädapidurit on hiljaks jäänud ja meenutab lahtisest uksest sissemurdmist, sest Isamaa tõmbas hädapidurit juba mitu nädalat tagasi, tõkestades rändepakti toetava otsuse vastuvõtmise valitsuses. Just Isamaa fraktsiooni ja ministrite üksmeelse vastuseisu tõttu pole Eesti valitsus rändepakti toetanud, samuti pole valitsus Isamaa vastuseisu tõttu andnud välisministrile volitust esindada Eestit rändepakti heakskiitmisel. 

Isamaa lahkumine valitsusest, nagu Sa soovitad, tähendaks seda, et valitsuses poleks enam kedagi, kes rändepaktile vastu seisaks. Just siis saaksid Keskerakond ja sotsid seal oma tahtmist mööda talitada, nii nagu nad said oma tahtmise riigikogus, kus opositsioonil polnud isegi koos Isamaaga piisavalt hääli, et rändepakti toetamine maha hääletada. 

Pean vajalikuks rõhutada, Isamaa on kaitsnud konservatiivseid seisukohti rände- ja kodakondsusküsimustes juba veerand sajandit ja seda juba ka siis, kui EKRE eelkäija Rahvaliit hoopis teistsugust poliitikat ajas. Seepärast on mul eriti hea meel, et EKRE on nüüd asunud toetama Isamaa seisukohti.»

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles