Fotod: Vabaduse väljakule kogunesid meeleavaldusele rändeleppe vastased (60)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Suveräänsusliikumine Tark ja Terve Eesti korraldas Tallinnas Vabaduse väljakul meeleavalduse ÜRO rändeleppe vastu. Meeleavaldusele kogunesid sajad inimesed.

«Toetame justiitsministrit, Urmas Reinsalu, seisukohta, et välisministril puudub valitsuse mandaat ränderaamistiku sõlmimiseks. Toetame ministri ettepanekut välisministrile teavitada ÜRO-d kirjalikult, et Eesti Vabariigi mitteosalemist 10.-11. detsembril 2018. aastal Marrakechis toimuval valitsustevahelisel rändekonverentsil tuleb tõlgendada kui leppe heakskiitmata jätmist ÜRO valitsustevahelise konverentsi statuudi tähenduses ning jätta ÜRO peaassambleel leppe üle hääletamata. Leiame, et peaminister Jüri Ratase vastandumine justiitsminister Urmas Reinsalu ettepanekule on Eesti riigivastane tegevus, kuna ilma mandaadita rändeleppe heakskiitmine on selgelt ebaseaduslik,» edastas liikumine pressiteate vahendusel.

Liikumine leiab, et riigivõimu kahepalgelisus on lõhestanud Eesti ühiskonna ning antud leppe otsustamine tuleb panna rahvahääletusele. Nende sõnul on viimane aeg seadustada rahvahääletusmehhanism, et hoida ära Eesti Vabariigi suveräänsusvastane tegevus ka tulevikus ja ette välistada selline ühiskonna lõhestamine.

Samuti nõuab suveräänsusliikumine Tark ja Terve Eesti presidendt Kersti Kaljulaidi tagasiastumist. «22. novembril 2018.a. algatatud Petitsioonile allakirjutanud leiavad, et president on võimetu täitma oma positsiooniga seotud kohustusi ja kandma vastutust Eesti rahva ees. Marrakechi rändeleppe toetamisega juba enne igasugust siseriiklikku arutelu, oma ÜRO-s peetud kõnes 26.09.2018,  on president minetanud erapooletuse ning rahva ühendamise asemel, otseselt asunud Eesti ühiskonna lõhestamise teele, õõnestades sellega Eesti põhiseaduslikku korda, Põhiseaduses sätestatud riigi toimimise eesmärke ning sisuliselt pannes sellega toime riigireetmise,» edastas liikumine teates.

Kommentaarid (60)
Copy
Tagasi üles