Analüüs: Valdaru pudenemine oravarattalt viitab Kallase haprusele (7)

Vilja Kiisler
, erikorrespondent
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaja Kallase otsus valida Kert Valdaru Reformierakonna peasekretäriks tegi kokkuvõttes karuteene neile mõlemale. 
Kaja Kallase otsus valida Kert Valdaru Reformierakonna peasekretäriks tegi kokkuvõttes karuteene neile mõlemale. Foto: Erik Prozes

Kert Valdaru kõrvalejäämine riigikogu valimistelt ei muuda Reformierakonna valimistulemuses üksiknähtusena võttes midagi, kuid tema lahkumine nõrgestab veelgi Kaja Kallase positsiooni erakonnajuhina.

Kaja Kallas oli see, kes Valdaru peasekretäriks tõi. Laiem avalikkus ei teadnud Valdarust siis suurt midagi – Astangu kutserehabilitatsiooni keskus pole just see koht, mille juhina tuntuskapitali koguda. «Twitteri avangard» aga teadis teda Kurt Walteri nimelise teravkeelena, kelle pisteid said tunda peamiselt omad ehk oravad (Valdaru on RE liige alates 2014). Kuigi tegemist polnud mitte üksi Valdaru, vaid väikese sõpruskonna kontoga, langes see pärast Valdaru eemalejäämist koomasse.

Võib eeldada, et Valdaru ja Kaja Kallas leidsid ühise keele liberaalsete alusveendumuste põhjalt ning Valdaru lootis peasekretäri tööst eelkõige maailmavaatelist ettevõtmist. Päriselt on peasekretäri kõige tähtsam ülesanne muidugi erakonnale raha kogumine ning teha tuleb massiivsel hulgal organisatoorset tööd, sh piirkondades. Väljastpoolt tulnud Valdarul selleks vajalikke sidemeid ja kogemust ei olnud, takkapihta oli ta silmavaade sedasorti tööks pehmelt öeldes idealistlik. Kuigi Valdaru vähendas peasekretärina Reformierakonna võlgu oluliselt, tehti erakonnas Kallasele kiirelt selgeks, et see ei ole piisav. Valdaru asemele vangerdatud Erkki Keldo seevastu on sirgunud oravkonna rüpest, tunneb piirkondi nagu oma viit sõrme ja tema nooruslikku optimismi ei varjuta ideoloogilised dilemmad, mis Kallast ennast pidevalt purevad.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles