Herkel: Eesti rahvuslus olgu patriootlik, mitte natsionalistlik (40)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Herkel Otse Postimehest, Tallinn, Postimehe toimetus Maakri 23a, 16.08.2018,
Andres Herkel Otse Postimehest, Tallinn, Postimehe toimetus Maakri 23a, 16.08.2018, Foto: Joakim Klementi / Postimees / EESTI MEEDIA/SCANPIX BALTICS

Vabaerakonna riigikogu fraktsiooni esimehe Andres Herkeli sõnul peaks Eesti rahvuslus olema patriootlik, mitte natsionalistlik.

«Paarikümne aasta eest püüti meil tõmmata selge joon rahvusluse ja natsionalismi vahele. Nüüd loen, et meie praegused ekrerahvuslased käivad ringi ja tahavad järgmisena kitli peale anda armsale rahvakirjanikule Andrus Kivirähale. O tempora, o mores!,» kirjutas Herkel enda blogis.

Herkeli hinnangul kõlab «natsionalism» euroopa keeltes üldjuhul halvasti ja sisaldab agressiivsust ning iseenda pealesurumist. Eesti rahvuslus on Herkeli sõnul seevastu enamasti kaitseasendis olnud, sest seista on tulnud oma keele ja kultuuri eest. Rahvuslus peab tema sõnul hoidma positiivset tähendusvälja ja need mõisted võiks pigem lahus hoida.

«Kui Macron ja Merkel hoiatasid oma kõnedes Euroopat natsionalismi eest, siis tekitas see Eestis peamiselt mõistmatust. Samuti on jäänud kahe silma vahele Macroni mõistekasutuse positiivne pool ehk «patriotism». Muuseas on näiteks «Isamaad» juba ammu just patriotismi kaudu tõlgitud – Pro Patria. Kasutusel on võetud puhtalt ladinakeelne alus,» selgitas Herkel. «Võiksime seega öelda, et Eesti rahvuslus on patriootlik, mitte natsionalistlik,» sõnas poliitik.

«Rahvuslus on positiivne, mitte negatiivne, ja ta tugineb armastusele, mitte vihale. Võime seda nimetada ka mõõdukaks või avatud rahvusluseks. Selle vastandiks on räuskav natsionalism, mida EKRE üha mõõdutundetumalt esindab,» kirjutas Herkel. «Aga pole ilmselt õige panna kogu vastutus EKREle ja sotsidele. Nemad peegeldavad meid tabanud tõve erinevaid pooluseid,» lisas poliitik.

Herkeli sõnul toodab ja võimendab meie aeg konflikte. «Minu meelest on poliitika esmane ülesanne konflikte ühiskonnas rahustada ja lahendada. Arvatavasti järgneb erinevate hulluste üleskütmisele taas selline aeg, kui õnnestub meid vallanud vastuolud tasakaalukalt kokku õmmelda,» kirjutas poliitik.

«Eesti riik on väike, eesti keel ja kultuur vajavad igapäevast kaitset. Niisamuti vajame me tugevaid liitlassuhteid ja rahvusvahelist koostööd,» lisas Herkel. Tema sõnul ei lahenda kapseldumine ühtegi probleemi. «Just mõõdukas, mõistlik ja avatud rahvuslus peab olema Eestit hoidva poliitika alus,» sõnas poliitik.

Kommentaarid (40)
Copy
Tagasi üles