Pentus-Rosimannus: Venemaa agressioonile tuleb vastata sanktsioonidega (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Välisministeeriumis avati Tauno Kangro valmistatud Lennart Meri büst.
Välisministeeriumis avati Tauno Kangro valmistatud Lennart Meri büst. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Riigikogu väliskomisjoni aseesimees Keit Pentus-Rosimannus leiab, et Venemaa agressioonile Aasovi meres tuleb lääneriikidel vastata sanktsioonidega.

«Kui lääneriigid ei suuda Venemaa agressioonile Aasovi merel vastata muu, kui taunivate avaldustega, siis näitab see, et 2008. aasta Gruusia sõjast ja 2014. aastal alanud sõjast Ida-Ukrainas pole midagi õpitud,» ütles Keit Pentus-Rosimannus.

«Varsti on möödas 48 tundi sellest, kui Putini kontrolli all olevad laevad avasid tule Ukraina aluste pihta, mitu Ukraina meest on vangi võetud, osad neist raskelt haavatud ja Euroopa Liit kooskõlastab siiamaani ühist avaldust,» märkis Pentus-Rosimannus.

Väliskomisjoni aseesimehe sõnul on vaja kiiret, kohast ja tugevat reaktsiooni. «Ukraina on palunud tuge ja reaalset abi, et riik saaks oma territoriaalset terviklikkust ja suveräänsust kaitsta. Euroopa Liidul on kasutada majanduslikud sanktsioonid. Selle asemel, et mitu päeva pärast agressiooni ikka veel kooskõlastada pressiteate teksti, peaks praegu käima juba tõsine ettevalmistus uute, täpselt sihitud sanktsioonide kehtestamiseks,» sõnas ta.

«Eesti peab suutma oma liitlastele selgitada, mida võib kaasa tuua see, kui Putinil lastakse reageerimata edasi laamendada. Tuleb meenutada 2008. aasta Gruusia sõda, mis lõppes suure tüki Gruusia okupeerimisega. Tol korral ei suutnud lääneriigid adekvaatselt reageerida. Mõned aastad hiljem järgnes agressioon Ida-Ukrainas ja Krimmi okupeerimine. Kui nüüd vaadatakse pealt, kuidas Putin rikub järjekordselt rahvusvahelist õigust, siis võivad sellel olla väga sünged tagajärjed,» märkis Pentus-Rosimannus Reformierakonna pressiesindaja teatel.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles