Ossinovski toonitas vajadust inforünnakutele vastu pidada (5)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jevgeni Ossinovski
Jevgeni Ossinovski Foto: Eero Vabamägi

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) esimees Jevgeni Ossinovski ütles esmaspäeval riigikogus, et praegu pole küsimus pelgalt ÜRO deklaratsiooni heaks kiitmises, vaid küsimuse all on ka see, kas Eesti riik ja ühiskond peavad valedel ja ülevõimendatud hirmudel põhinevatele inforünnakutele vastu.

Oma kõne alguses sõnas Ossinovski, et sotsiaaldemokraadid, nagu ka teised Eesti erakonnad, ei toeta massiimmigratsiooni ega kontrollimatut rännet ja et rändepaber ei muuda Eesti rändepoliitikat. Küll aga on tema sõnul praegu kaalul Eesti välispoliitika senine suund.

«27 aasta jooksul oleme me välis- ja julgeolekupoliitikas hoidnud võimalikult laiapõhjalist üksmeelt. Selle konsensuse nurgakiviks on tõdemus, et Eesti huvid on kõige paremini kaitstud koostööle orienteeritud ja rahvusvahelisel õigusel põhinevas maailmas,» rääkis Ossinovski. «Kõlab peaaegu labase tõena, aga selleks, et globaalsete küsimuste lahendamises kaasa rääkida, tuleb teha teiste riikidega koostööd. Üksinda ei ole see võimalik. Ja on illusoorne arvata, et uksi ja aknaid sulgedes ning rahvusvahelisest koostööst lahti haakides lähevad maailma probleemid meist lihtsalt vaikselt mööda. Ei lähe.»

Ossinovski sõnul on Eesti võimuses täna näidata, et  me oleme rahvusvahelises poliitikas partner, kellel on koostöötahe ja hääl ning et meiega saab, aga ka tuleb arvestada. «Eesti iseolemise kindlaim garantii on see, et me oleme maailmale vajalikud. Nii ei jää me otsustaval hetkel üksi. Ja selle nimel, et mitte jääda otsustaval hetkel üksi, tuleb teha igapäevaselt tööd,» selgitas sotsiaaldemokraatide liider. Ta nimetas erakordselt ohtlikuks parempopulistlikku agendat, et oleme siis omaette ning paneme uksed ja aknad kinni. «See on Eesti lõpu algus. Eesti ei tohi üksi jääda,» hoiatas Ossinovski, tõstes esile Eesti professionaalseid diplomaate ja nende väga kõrget rahvusvahelist mainet. «Ärme kergita kaabut, sõbrad! Usaldame neid inimesi, kes on meie heaks nii palju suutnud teha. Eesti diplomaatia on parim julgeolekupoliitika,» lausus ta.

Ossinovski väitel praegu küsimuse all riigi ja ühiskonna vastupidavus valeandmetel ja ülevõimendatud hirmudel põhinevatele inforünnakutele.

«Kui ma rääkisin hommikul inimestega riigikogu ees, siis nägin nende silmis hirmu. Hirmu, et Eesti joostakse üle, et meie rahvas hääbub, et Eesti ei jää püsima. Me kõik peame igapäevaselt töötama Eesti iseolemise ja edu kindlustamise nimel. Poliitikute ülesanne on pakkuda inimestele turvatunnet, leida inimeste hirmudele ja muredele reaalseid lahendusi, aga mitte lõhestada ja hirmusid võimendada,» ütles Ossinovski. «97 päeva enne valimisi on poliitikute mängulust suur. Ent ka valimiskampaania käigus on poliitikute ülesanne väidelda ilmavaatelisi valikuid nii, et riiki ja ühiskonda katki ei tehta. Kui üks poliitiline jõud õõnestab inimeste usaldust riigi vastu, kui õhutatakse vägivalda nende vastu, kellega ollakse eri meelt, on see vastutustundetu ja ohtlik.»

Kommentaarid (5)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles