BLOGI JA GALERII Riigikogu kiitis ränderaamistiku avalduse heaks (90)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Riigikogu täiskogu kogunes täna täiendavale istungile, kus otsustati ränderaamistiku avaldus heaks kiita.

Kui täiendav istung algas juba ennelõunal, siis kella viie paiku hakati viimaks arutama muudatusettepanekute üle ning poole seitsme paiku õhtul sai istung läbi. Riigikogu võttis täiendaval istungil 41 poolt- ja 27 vastuhäälega vastu 39 riigikogu liikme esitatud riigikogu avalduse «ÜRO globaalse ränderaamistiku kohta». Hääletamata jättis 30 riigikogu liiget.

Avalduse poolt hääletasid Keskerakonna ja Sotsiaaldemokraatliku Erakonna saadikud. Ka toetasid avaldust Margus Tsahkna ja Monika Haukanõmm. Eelnõu vastu hääletasid Isamaa, EKRE ja Vabaerakonna saadikud ning neli fraktsiooni mittekuuluvat saadikut. Reformierakondlased ei hääletanud.

Avalduses on kirjas, et ÜRO globaalne ränderaamistik on õiguslikult mittesiduv koostööraamistik, eelnõu kohaselt toetab riigikogu ÜRO globaalse ränderaamistiku vastuvõtmist. Tutvu täispikkuses avaldusega SIIN

Muudatusettepanekuid läbi vaadates leidis 86 poolthäälega toetust Vabaerakonna fraktsiooni ettepanek asendada avalduse teise lõigu alguses sõnad «Globaalne ränderaamistik rõhutab» nii, et teise lõigu sõnastus on järgmine: «Eesti Riigikogu rõhutab Raamistikus esile toodud vääramatut põhimõtet, et igal riigil on suveräänne õigus kujundada oma rändepoliitikat ise kooskõlas rahvusvahelise õigusega.»

87 poolthäälega leidis toetust ka Vabaerakonna fraktsiooni muudatusettepanek asendada avalduse kolmandas lõigus sõna «toetamisel» sõnaga «käsitlemisel». Vastu oli üks saadik.

Samuti 87 poolthäälega toetas riigikogu Vabaerakonna fraktsiooni ettepanekut asendada avalduse eelviimases lõigus sõna «veendumust» sõnaga «lootust».

Eelnõu esitasid riigikogu liikmed Jevgeni Ossinovski, Eiki Nestor, Kalvi Kõva, Marianne Mikko, Jaanus Marrandi, Inara Luigas, Heljo Pikhof, Kersti Sarapuu, Tiit Terik,Mihhail Korb, Heimar Lenk, Erki Savisaar, Märt Sults, Enn Eesmaa, Anneli Ott, Siret Kotka-Repinski, Vladimir Velman, Dmitri Dmitrijev, Mihhail Stalnuhhin, Igor Kravtšenko, Helmut Hallemaa, Marika Tuus-Laul, Eevi Paasmäe, Toomas Väinaste, Valeri Korb, Rainer Vakra, Toomas Paur, Jaanus Karilaid, Karin Tammemägi, Aadu Must, Viktor Vassiljev, Helmen Kütt, Toomas Jürgenstein, Hardi Volmer, Toomas Vitsut, Barbi Pilvre, Hannes Hanso, Monika Haukanõmm ja Tanel Talve. 

Toetust ei leidnud juhtivkomisjoni ettepanek asendada avalduse teksti lõik «Eesti Vabariigi Riigikogu toetab ÜRO Globaalse Ränderaamistiku vastuvõtmist» lõiguga: «Riigikogu peab vajalikuks, et Vabariigi Valitsus otsustaks globaalse ränderaamistikuga liitumise üle arvestades käesolevas avalduses kirjeldatud põhimõtteid ning Vabariigi Valitsuse 22. märtsil 2018. aastal võetud seisukohti globaalse ränderaamistiku läbirääkimistel.». Ettepaneku poolt oli 43 ja vastu 52 saadikut.

Toetust ei leidnud ka juhtivkomisjoni ettepanek täiendada avalduse teksti uue lõikega ja sõnastada järgmiselt: «Riigikogu on veendunud, et Vabariigi Valitsus korraldab välissuhtlemisseaduse § 8 lõike 1 punkti 12 alusel Riigikogu antud suuniste täitmise.» Ettepaneku vastu oli 94 ja poolt mitte ükski saadik.

Reedeõhtusel riigikogu väliskomisjoni istungil sai viie fraktsiooni esitatud 15 muudatusettepanekust toetuse seitse, nende seas ka Reformierakonna plaan viia otsustamine ÜRO ränderaamistiku toetamise üle riigikogust tagasi valitsusse. 

Kommentaarid (90)
Copy
Tagasi üles