Pomerants «Poliitikagurus»: kellel on vaja oma jõulud veeta valitsust moodustades? (2)

Nele-Mai Olup
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti valitsus tervitas Lätit lauldes.
Eesti valitsus tervitas Lätit lauldes. Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Kuku raadio saates «Poliitikaguru» jõudsid Tõnis Leht, Marko Pomerants ja Keit Kasemets ühisele arusaamale, et praegune valitsus ei lagune enne valimisi.

Esmaspäeval hakkab riigikogu arutama sotsiaaldemokraatide ja keskerakondlaste häältega menetlusse antud ränderaamistikku toetavat avaldust. «Poliitikaguru» toimetaja, politoloog Tõnis Leht kommenteeris, et ükskõik, mida esmaspäeval otsustatakse, valitsus püsib. «Sisuliselt valitsuse koospüsimisele ei ole sellel otsusel mingit mõju. Ükskõik, mida otsustatakse, Keskerakond, SDE ega Isamaa sellest mingit otsust ei tee, jäädakse edasi valitsusse.»

Riigikogu põhiseaduskomisjoni juht Marko Pomerants (Isamaa) nõustus. Tema hinnangul pole suurimal opositsiooniparteil Reformierakonnal praegu õige aeg valitsuse moodustamiseks, sest käib juba valimisteks valimistumine. 

«Kellel on vaja oma jõulud veeta valitsust moodustades?» küsis Pomerants. «Oleks vaja teha koalitsioonilepe 50 päevaks, samas oleks vaja teha valimiskampaaniat. Terve ja praktiline mõistus ütleb, et rumal oleks sellega kellelgi kaasa minna,» selgitas Pomerants. «See (valitsuse moodustamine - toim.) viiks fookuse metsa ja neil (Reformierakonnal - toim.) tegelikult seda vaja pole.»

Ka Euroopa Komisjoni Tallinna esinduse juht Keit Kasemets pidas valitsuse lagunemist ebareaalseks. «Riigieelrve teine lugemine läks väga sujuvalt ja ränderaamistiku enda arutelul ei ole nii suurt mõju,» kommenteeris ta. Kasemets lisas, et asja riigikogus arutamine on tema hinnangul väga demokraatlik ning ainus võimalus n-ö punnseisust välja tulemiseks. «Et pärast seda veel valitsus laguneks, ei usu seda,» sõnas ta.

Kasemetsa sõnul võidavad ränderaamistiku ümber tekkinud segasest olukorrast kõige rohkem uued tulijad poliitmaastikul, näiteks Eesti 200. «Tavalise valija seisukohalt jätab see kemplemise mulje,» sõnas Kasemets. «Pigem annab see juurde nendele, kes ei ole selles debatis osalejad.» 
 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles