Sotse pahandavad Reformierakonna muudatused ränderaamistiku avaldusse (12)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Välisminister Sven Mikser
Välisminister Sven Mikser Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) liidrid kritiseerisid reedel teravalt Reformierakonda, mille parandusettepanekud esmaspäeval riigikogus hääletusele tulevasse ÜRO ränderaamistikku käsitlevasse avaldusse lükkavad vastutuse valitsusele.

«Alles 12. novembril ütles Reformierakonna formaalne liider Kaja Kallas, et toetab Eesti ühinemist ÜRO globaalse ränderaamistikuga. Nüüd on partei tegevpoliitikud astunud päriselus sellise sammu, mis läheb esimehe ilusa poliitretoorikaga laupkokkupõrkesse,» kirjutas sotsiaaldemokraadist välisminister Sven Mikser.

«Kaja Kallas toetab, aga tema juhitud erakond tahab välistada,» lisas sotside esimees Jevgeni Ossinovski.

Reformierakond on juba varasemalt teatanud, et toetab avaldust siis, kui arvestatakse nende muudatusi sellesse, sealhulgas ka soovitust, et valitsus ränderaamistiku suhtes seisukoha võtaks. Reede hommikuks oli erakond esitanud ka oma muudatusettepanekud, millest üks kõlab: «Riigikogu peab vajalikuks, et Vabariigi Valitsus otsustaks globaalse randeraamistikuga liitumise üle arvestades käesolevas avalduses kirjeldatud põhimõtteid ning Vabariigi Valitsuse 22. martsil 2018. aastal võetud seisukohti globaalse ränderaamistiku läbirääkimistel.»

Lisaks soovib Reformierakond asendada lauses, kus öeldakse, et «riigikogu rõhutab Globaalse Ränderaamistiku toetamisel järgmisi põhimõtteid» sõna «toetamisel» sõnaga «käsitlemisel».

«Protseduurika võib olla oluline, aga väärtusküsimuses tuleb selgelt vastata ka põhiküsimusele. Milliste väärtuste eest seisab Reformierakond Eestis, Euroopas, maailmas?» küsib Mikser oma postituses teemat kommenteerides.

Riigikogu tuleb esmaspäeval kokku täiendavale istungile, et hääletada sotsiaaldemokraatide ja Keskerakonna saadikute esitatud avaldust ÜRO ränderaamistikuga ühinemise toetuseks. Avaldus koostati, kuna kolmas valitsuskoalitsiooni osaline, Isamaa, blokeeris valitsuses raamistikule heakskiidu andmise. Peaminister Jüri Ratas on öelnud, et ilma konsensuseta valitsus otsuseid ei tee. 

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles