Väliskomisjon toetas Reformierakonna ettepanekut viia rändepakti arutelu tagasi valitsusse (143)

Anna Ploompuu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marko Mihkelson.
Marko Mihkelson. Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Reformierakonna plaan viia otsustamine ÜRO ränderaamistiku toetamise üle riigikogust tagasi valitsusse sai parlamendi väliskomisjoni toetuse. Postimehe andmetel toetas seda muudatusettepanekut viis ning vastu oli neli riigikogulast. 

Väliskomisjoni erakorralisel ÜRO ränderaamistiku avaldust puudutaval istungil oli täna laual kokku 15 muudatusettepanekut, millest komisjon kiitis heaks seitse. Nende seas oli ka Reformierakonna ettepanek viia ränderaamistiku üle otsustamine riigikogust valitsusse, kinnitas väliskomisjoni esimees Marko Mihkelson. Sarnase ettepaneku tegi ka Vabaerakonna fraktsioon, mida komisjon toetas sisuliselt.

Mihkelsoni sõnul olid kõik hääletused eri mustriga, heakskiidu saanud muudatusettepanekutega täiendatud avalduse eelnõu toetas seitse riigikogu liiget, vastu oli kolm. 

Samuti leidsid kõik muudatusettepanekud piisaval hulgal hääli, et neid oleks võimalik esmaspäeval riigikogu saalis hääletada. «See tähendab, et iga muudatusettepanek sai vähemalt kahe riigikogulase toetushääle, mis iseenesest näitab, kui erinevatel arvamustel mõningates küsimustes riigikogu fraktsioonid on.» Mihkelson pidas niivõrd paljusid muudatusettepanekuid väliskomisjoni ajaloos erakordseks. 

«Nagu aru saan, siis oli kahel erakonnal väga kiire,» lisas Mihkelson. «See näitab, et kogu temaatika, mitte ainult rändepaktiga seotud, vajab palju põhjalikumat poliitilisemat ja head argumenteeritud debatti.»

Kas Reformierakond toetab ÜRO globaalset ränderaamistikku? «Reformierakond, nagu Kaja Kallas on öelnud, üldkonseptsioonina toetab, aga küsimus on selles, et selliseid välispoliitilisi otsuseid teeb Vabariigi Valitsus.»

Mihkelsoni sõnul ei peaks valitsus otsuse tegemisel kartma ka hääletust. «Sellele vihjas ka komisjoni istungil käinud välisminister Mikser,» lisas Mihkelson. 

Postimehe andmetel toetas ettepanekut anda ÜRO globaalse ränderaamistiku üle otsustamine Vabariigi Valitsusele viis väliskomisjoni liiget kümnest.

Isamaa fraktsiooni liige Mart Nutt jäi ränderaamistiku hääletusel erapooletuks. «Olin erapooletu selles, et ta valitsusse tagasi saata,» kinnitas Nutt. Ta märkis, et valitsus ei suutnud ränderaamistiku toetamise osas otsusele jõuda ja see oli ka põhjus, miks see dokument riigikogusse üldse toodi.

«Nüüd, kui see läheb valitsusse tagasi, kas siis valitsus on nüüd parem otsustaja. Ilmselt mitte,» sõnas Nutt.

Tänase riigikogu väliskomisjoni erakorralise istungi eel olid ÜRO globaalse rändraamistiku avaldusele esitanud muudatusettepanekud kõik fraktsioonid peale Keskerakonna. Reformierakonna ja Vabaerakonna fraktsioon annaksid otsustamise valitsuse kätte, EKRE ja Isamaa on rändepakti toetamise vastu, sotsiaaldemokraadid ja Keskerakond toetavad ränderaamistikku ning jätaks otsustamise riigikogule. 

Toetust leidis Vabaerakonna fraktsiooni ettepanek, mille kohaselt riigikogu rõhutab eraldi ränderaamistikus esiletoodud iga riigi õigust kujundada oma rändepoliitika ise. Samuti toetas komisjon kahte Vabaerakonna fraktsiooni ja ühte Reformierakonna fraktsiooni sõnastuslikku ettepanekut.

Komisjon lisas avaldusele Sotsiaaldemokraatliku erakonna fraktsiooni ettepanekul viite välissuhtlemisseaduse sättele, mis reguleerib valitsuse pädevust esineda välissuhtlemisalaste avalduste, deklaratsioonide ja pöördumistega või ühineda nendega.

Õiguskantsler Ülle Madise tutvustas komisjonile sõltumatut õiguslikku hinnangut. Ta tõi välja viis aspekti ja kinnitas, et ÜRO dokument ei ole välisleping ning ei ole riikidele õiguslikult siduv.

Välisminister Sven Mikser nõustus täielikult õiguskantsleri hinnanguga, et tegemist ei ole õiguslikult siduva dokumendiga.

Avalduse eelnõu tutvustas komisjonile algatajate esindajana komisjoni liige Barbi Pilvre.

Riigikogu avaldus «ÜRO globaalse ränderaamistiku kohta» eelnõu (758 AE) läheb riigikogu suurde saali esmaspäevasel erakorralisel istungil. 

RIIGIKOGU VÄLISKOMISJON – 10 LIIGET 

Opositsioon: 6 liiget

- Keit Pentus-Rosimannus, Valdo Randpere, Anne Sulling (Reformierakond), Andres Herkel (Vabaerakond), Henn Põlluaas (EKRE), Marko Mihkelson (riigikogu fraktsioonitu, kuid kuulub Reformierakonda). 

Koalitsioon: 4 liiget

- Oudekki Loone, Vladimir Velman (Keskerakond), Mart Nutt (Isamaa), Barbi Pilvre (SDE). 

Väliskomisjoni esimees, Reformierakonna liige, kuid riigikogus fraktsioonitu Marko Mihkelson oli esimene poliitikutest, kes avaldas pahameelt, et ränderaamistiku teemat pole parlamendis piisavalt põhjalikult arutatud. «Kummaline on see, et valitsus on parlamendist peaaegu täielikult mööda läinud ja pole omal initsiatiivil soovinud nii olulise leppe detaile avada,» edastas Mihkelson 9. novembril pressiteate vahendusel. Mihkelson kinnitas täna, et Reformierakonna liikmena toetab ta erakonna ettepanekuid. 

Reformierakonna fraktsiooni seisukohaks on, et ÜRO rändepakti toetamise küsimuse üle otsustamine läheks tagasi valitsusse. Selgitatakse, et riigikogu peaks andma põhimõtteid ränderaamistiku osas seisukoha võtmisel, kuid raamistiku üle otsustamise kohustus on valitsusel, kes ühtlasi on olnud ka selle dokumendi läbirääkija ja saanud seda piisavalt kaua analüüsida. 

«Riigikogu peab vajalikuks, et Vabariigi Valitsus otsustaks globaalse ränderaamistikuga liitumise üle arvestades käesolevas avalduses kirjeldatud põhimõtteid ning Vabariigi Valitsuse 22. märtsil 2018. aastal võetud seisukohti globaalse ränderaamistiku läbirääkimisel,» seisab muudatusettepanekus.

Ideed veeretada otsustus taas valitsuse õlule toetab ka Vabaerakonna fraktsioon. «Riigikogu peab vajalikuks, et Vabariigi Valitsus teeb otsuse globaalse ränderaamistikuga ühinemise või mitteühinemise kohta, võttes arvesse nii riigikogu poolt käesolevas avalduses väljendatut kui ka valitsuse poolt 22. märtsil 2018 globaalse ränderaamistiku läbirääkimisteks kujundatud seisukohti,» seisab Vabaerakonna fraktsiooni muudatusettepanekus. 

Vabaerakonna fraktsiooni esimees Andres Herkel on ränderaamistiku küsimust defineerinud omamoodi loomingulisel viisil:

Isamaa fraktsioon on jätkuvalt seisukohal ÜRO rändepakti mitte toetada. «Eesti Vabariik ei ühine ÜRO globaalse ränderaamistiku heakskiitmisega valitsustevahelisel konverentsil.» Uurides, kuidas hääletab Mart Nutt, Isamaa ainus esindaja väliskomisjonis selle Reformierakonna ja Vabaerakonna ettepaneku üle, otsustab Isamaa fraktsioon täna.

​EKRE fraktsioon soovib avaldusse panna muudatusettepaneku, kus on selgelt deklareeritud, et Eesti ei toeta ÜRO globaalse rändepakti vastuvõtmist. 

Sotsiaaldemokraatide muudatusettepank on lisada avaldusele üks lause: «Riigikogu on veendunud, et Vabariigi Valitsus korraldab välissuhtlemisseaduse § 8 ig 1 p 12 alusel riigikogu antud suuniste täitmise.» Seisukoht, et riigikogu toetab ÜRO globaalse ränderaamistiku vastuvõtmist, jääb avaldusse. 

Välissuhtlemisseaduse §8 lg1 p12 ütleb järgmist:

Vabariigi Valitsus esineb välissuhtlemisalaste avalduste, deklaratsioonide ja pöördumistega või ühineb nendega. 

19. novembril võttis riigikogu juhatus menetlusse avalduse «ÜRO globaalse ränderaamistiku kohta» eelnõu (758 AE). 

Allakirjutanute seas on järgmised riigikogu liikmed: Jevgeni Ossinovski, Eiki Nestor, Kalvi Kõva, Marianne Mikko, Jaanus Marrandi, Inara Luigas, Heljo Pikhof, Kersti Sarapuu, Tiit Terik, Mihhail Korb, Heimar Lenk, Erki Savisaar, Märt Sults, Enn Eesmaa, Anneli Ott, Siret Kotka-Repinski, Vladimir Velman, Dmitri Dmitrijev, Mihhail Stalnuhhin, Igor Kravtšenko, Helmut Hallemaa, Marika Tuus-Laul, Eevi Paasmäe, Toomas Väinaste, Valeri Korb, Rainer Vakra, Toomas Paur, Jaanus Karilaid, Karin Tammemägi, Aadu Must, Viktor Vassiljev, Helmen Kütt, Toomas Jürgenstein, Hardi Volmer, Toomas Vitsut, Barbi Pilvre, Hannes Hanso, Monika Haukanõmm ja Tanel Talve. 

Avalduses on kirjas, et ÜRO globaalne ränderaamistik on õiguslikult mittesiduv koostööraamistik, seda on rõhutanud ka Eesti Vabariigi õiguskantsler. See on ÜRO liikmesriikide poolt ühiselt läbi räägitud deklaratsioon, mis annab meile võimaluse parandada rahvusvahelist rändealast koostööd, sealhulgas ennetada ebaseaduslikku rännet ja võidelda inimkaubanduse ja -smugeldamisega ning kaitsta Eesti inimeste õigusi välisriikides.

ÜRO globaalne ränderaamistik rõhutab fundamentaalset põhimõtet, et igal riigil on suveräänne õigus kujundada oma rändepoliitikat ise kooskõlas rahvusvahelise õigusega.

Avalduses tuuakse välja globaalse ränderaamistiku põhimõtted, mida riigikogu toetab.

Juhtivkomisjoniks määrati väliskomisjon.

Kommentaarid (143)
Copy
Tagasi üles