Telefonide loosimine viis sihile: Eestis registreeriti uus Rahva Tahte erakond (23)

Sander Punamäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestis registreeriti uus erakond Rahva Tahe
Eestis registreeriti uus erakond Rahva Tahe Foto: Facebook

Täna registreeriti Eestis uus Rahva Tahte erakond, mille asutamiskampaania tugines liitujate vahel mobiiltelefonide loosimisele.

Äriregistri andmetel registreeriti eile Tartumaal uus erakond nimega Rahva Tahe. Erakonna loojate endi kohta pole palju teada, kuid neil on toimiv koduleht, mis on loodud tänavu 9. septembril.

Erakonna asutasid tartlased Madis ja Eha Sütt, kes tegelevad veebitelevisiooni Entusiast TV käima tõmbamisega. 

«Saime jah umbes 550 liiget kokku. Ja jah, nad kõik teavad, et on selle erakonna liikmed,» ütles Sütt, kuid tõdes, et kuna kõik on niivõrd kiiresti käinud, pole tulevikuplaanid veel selged.

Sütt polnud kindel, kas 3. märtsil toimuvatel riigikogu valimimistel osaletakse või mitte. «Vaatame rahulikult,» ütles ta.

Kuidas 500 liiget nii ruttu kokku saadi? Süti sõnul tehti viimastel kuudel kõva kampaaniat. Üheks kampaania osaks oli mobiiltelefonide liitujate vahel välja loosimine.

Septembris levis sotsiaalmeedias reklaam, kus noor naisterahvas kutsus inimesi üles erakonnaga ühinema. Sütt tõdes, et see oli osa nende kampaaniast. «Hei-hei, sõbrad! Ühinege uue erakonnaga. Kõigi registreerijate vahel loositakse välja Samsung Galaxy!» kõlas Instagrami videoloos.

Mitu telefoni erakonna moodustamiseks välja loositi? «No neli-viis. Ja see on täiesti normaalne. Naljaga pooleks võib öelda, et kui meie erakonna nimi oli Rahva Tahe, siis nagu näha, oli rahva tahe telefon endale saada,» selgitas Madis Sütt.

Uue erakonna asutaja Madis Sütt.
Uue erakonna asutaja Madis Sütt. Foto: facebook.com

Kui suur hulk liitunutest on teinud seda telefoni pärast? «Raske öelda. Valetaksin, kui ütleksin, et mitte keegi seda ei teinud,» ütles Sütt.

Sütt tõdes, et erakonna loomiskampaania avalikkusele tuntud nimesid liituma ei pannud. «Aga see ei olegi prioriteet.»

Sütt tõdes, et loosimismänge kasutavad sotsiaalmeedias üldiselt eraettevõtted oma äriliste eesmärkide saavutamiseks ning nende lähenemine on tavatu. «Eestis pole varem sellist asja tehtud, aga eks elu ongi muutuses. Kõik erakonnad on läbi aastakümnete jaganud välja meepurke, salle ja pastapliiatseid. Kui meie näeme, et võimalus on mobiiltelefone loosida või midagi sellist, siis miks me ei või seda teha?» selgitas Sütt.

Erakonna asutajaliige ütles, et nende maailmavaade on sõbralik-konservatiivne. «Me ei ütle, et me peame Euroopast ära minema, aga mingid piirangud peab seadma. Üle tuleb korrata abielu mõiste ja vene keelt kõnelevad lapsed peavad minema eestikeelsele õppele üle. Rahva tahe on ju ilmselgelt rändeleppe vastu,» kirjeldas Sütt erakonna seisukohti, kui lisas, et kõige olulisem on anda rahvale võim tagasi.

Kummalisel kombel pole erakonna koduleheküljel mitte ühtegi nime. Sütt ütles, et ka see on osa nende kampaaniast. «Meie hinnangul pole oluline, millised nimed on erakonna taga, vaid see, et kokku tulevad inimesed, kes tahavad rahva tahet väljendada,» ütles ta.

Erakond lubab kehtestada rahvaalgatuse, vähendada Eesti metsade raiemahte, ehitada Tallinna–Tartu maantee viie aastaga neljarajaliseks. Lisaks lubatakse, et nemad ei tõsta Eesti inimeste ja ettevõtete maksukoormust.

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna juht Martin Helme kuulis uue konkurendi sünnist esimest korda Postimehelt. «Annaksin valijatele sõbraliku soovituse, et poliitikas ei tasu mitte vaadata seda, mida räägitakse, vaid seda, mida tehakse. Mul on raske praegu hinnata seda, sest mul ei ole õrna aimu kah,» ütles Helme. 

Tänavu on seega sündinud kokku kolm uut erakonda. Mõned nädalad tagasi sai erakonna loomiseks vajalikud 500 liiget kokku Eesti 200. Oma nimekirjaga on lubanud riigikogu valimistele minna ka Elurikkuse Erakond. 

Kommentaarid (23)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles