Galerii: sotsid esitasid riigikogule ränderaamistikku toetava avalduse eelnõu (28)

Anna Ploompuu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Sotsiaaldemokraadid esitasid täna riigikogu juhatusele avalduse eelnõu ning seletuskirja ÜRO globaalse ränderaamistiku toetamiseks. Dokumendil oli 39 parlamendisaadiku allkiri. 

Täna kell 15 alanud riigikogu täiskogu istungil andis riigikogu esimees, sotsiaaldemokraat Eiki Nestor parlamendi asespiikrile Enn Eesmaale üle sotside koostatud avalduse eelnõu, millega toetatakse palju kõneainet saanud ÜRO globaalset ränderaamistikku.

«Annan üle avalduse eelnõu, millel on 39 riigikogu liikme allkiri,» teatas Nestor riigikogu istungil. Eelnõu algatamiseks on vajalikud 25 riigikogu liikme allkirjad.

Menetlusse võeti riigikogu avalduse «ÜRO globaalse ränderaamistiku kohta» eelnõu (758 AE)

Allakirjutanute seas on järgmised riigikogu liikmed: Jevgeni Ossinovski, Eiki Nestor, Kalvi Kõva, Marianne Mikko, Jaanus Marrandi, Inara Luigas, Heljo Pikhof, Kersti Sarapuu, Tiit Terik, Mihhail Korb, Heimar Lenk, Erki Savisaar, Märt Sults, Enn Eesmaa, Anneli Ott, Siret Kotka-Repinski, Vladimir Velman, Dmitri Dmitrijev, Mihhail Stalnuhhin, Igor Kravtšenko, Helmut Hallemaa, Marika Tuus-Laul, Eevi Paasmäe, Toomas Väinaste, Valeri Korb, Rainer Vakra, Toomas Paur, Jaanus Karilaid, Karin Tammemägi, Aadu Must, Viktor Vassiljev, Helmen Kütt, Toomas Jürgenstein, Hardi Volmer, Toomas Vitsut, Barbi Pilvre, Hannes Hanso, Monika Haukanõmm ja Tanel Talve. 

Avalduses on kirjas, et ÜRO Globaalne Ränderaamistik on õiguslikult mittesiduv koostööraamistik, seda on rõhutanud ka Eesti Vabariigi õiguskantsler. See on ÜRO liikmesriikide poolt ühiselt läbi räägitud deklaratsioon, mis annab meile võimaluse parandada rahvusvahelist rändealast koostööd, sealhulgas ennetada ebaseaduslikku rännet ja võidelda inimkaubanduse ja -smugeldamisega ning kaitsta Eesti inimeste õigusi välisriikides.

Globaalne Ränderaamistik rõhutab fundamentaalset põhimõtet, et igal riigil on suveräänne õigus kujundada oma rändepoliitikat ise kooskõlas rahvusvahelise õigusega.

Avalduses tuuakse välja Globaalse Ränderaamistiku põhimõtted, mida riigikogu toetab.

Juhtivkomisjoniks määrati väliskomisjon.

Toetus võimaldaks president Kersti Kaljulaidil sõita detsembris Marokosse, avaldamaks Eesti riigi toetust rändepaktile. Kaljulaid on varasemalt öelnud, et seni, kuni valitsuses pole antud küsimuses üksmeelt, tema sinna ei lähe. 

Jevgeni Ossinovski ütles saates «Otse Postimehest», et ettepanek avaldus riigikogule esitada sündis koos riigikogu esimehe, sotsiaaldemokraadi Eiki Nestoriga laupäeva öösel kell pool kolm. Ossinovski põhjendas, et vähemus ei saa dikteerida Eesti välispoliitilist kultuurimuutust. 

Plaanist viia ÜRO rändepakti arutelud valitsusest riigikokku, teatasid sotsiaaldemorkaadid täna. Sotside ettepanekut toetab ka Keskerakond. Peaminister Jüri Ratas avaldas täna lootust, et riigikogu võiks ÜRO globaalse ränderaamistiku toetamist arutada Toompea suures saalis juba sel neljapäeval.

Toetusavalduse vastu on Isamaa ja Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE). Avalduse vastuvõtmiseks on vaja riigikogus lihthäälteenamust. 

Nädal aega tagasi kinnitas Isamaa, et on rändepakti toetamise vastu ning jäi oma seisukoha juurde ka möödunud neljapäeval valitsuse kabinetiistungil. Reede hommikul nõudis sotside esimees Isamaa justiitsministri Urmas Reinsalu tagasiastumist. 

Eelnõu seletuskiri:

 
Kommentaarid (28)
Copy
Tagasi üles