Seederile jääb Ossinovski plaan arusaamatuks: tundub, et sotsid põevad Reinsalu kompleksi (3)

Anna Ploompuu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Justiitsminister Urmas Reinsalu ja Isamaa esimees Helir-Valdor Seeder.
Justiitsminister Urmas Reinsalu ja Isamaa esimees Helir-Valdor Seeder. Foto: Eero Vabamaegi / EESTI MEEDIA/SCANPIX BALTICS

Erakonna Isamaa esimehele Helir-Valdor Seederile jääb sotside esimehe Jevgeni Ossinovski ettepanek justiitsminister Urmas Reinsalu tagasiastumiseks täiesti arusaamatuks. 

«Mulle tundub, et sotsid põevad Reinsalu kompleksi,» iseloomustas Seeder. Mäletatavasti nõudsid sotsid Reinsalu tagasiastumist ka selle aasta alguses pärast ministri skandaalset avaldust naistevastase vägivalla kohta. Siis kukkus umbusaldusavaldus ministri vastu läbi. 

«Mulle jääb selline ettepanek täiesti arusaamatuks. Tegemist ei ole Reinsalu isikliku seisukohaga, soologa, kogu valitsusdelegatsioon on esindanud erakonna seisukohta, otsus oli täiesti üksmeelne, ilma ühegi vastuhääleta,» viitas Seeder Isamaa ühisele seisukohale ÜRO globaalset ränderaamistikku mitte toetada

«Arusaamatuks jääb, et tehakse ettepanek ühe valitsusliikme umbusaldamiseks. Ei oska seda kuidagi mõista ja kommenteerida,» lisas Seeder. 

Erakonna esimees toonitas, et Isamaa on jätkuvalt seisukohal, et valitsuse langetatud otsus (konsensuse mitte saavutamine rändepakti toetamise asjus) oli mõistlik. 

«Meil ei ole plaanis kuhugi taanduda. Ja meie kaitseme neid positsioone,» kinnitas Seeder. 

«Ilmselt saan aru, et presidendi sõnum oli etteheide välisministri tegevusele,» oli arvamuseks president Kersti Kaljulaidi kriitika kohta valitsuse eilse otsuse kohta. 

«Ilmselt välisminister alahindas seda võimalikku reaktsiooni ühiskonnas ja pakti sisu tähendust Eesti inimestele ja erakondadele: et kui korra märtsis on informatiivse punktina käidud valitsuses ja riigikogu komisjonis, siis sellest piisab? Et pärast lõpliku teksti koostamist pole vaja saada laiemat mandaati, arutamist? Siin välisminister väga sügavalt eksis. Sellest on tekkinud väga tugev torm,» põhjendas Seeder. 

Kas valitsus on kriisis? «Peab tunnistama, et päris tavapärane olukord ei ole, kui üks erakonna esimees teeb ettepaneku koalitsiooni ühe osapoole, ministri umbusaldamiseks, vabastamiseks,» vastas Seeder. 

Seederi sõnul on peaminister Jüri Ratasel aeg ja põhjus mõelda edasistele sammudele. «Minu jaoks on olulisem, mis saab rändepaktist edasi ja see, kuidas on riiklikud huvid kaitstud.»

«Kas ühel või teisel ametipostil on üks või teine minister, ei ole pikas perspektiivis üldse oluline.»

«Kas ühel või teisel ametipostil on üks või teine minister, ei ole pikas perspektiivis üldse oluline. Oluline on praegu see, et kogu selle valitsuskriisi käigus ei jääks Eesti riiklikud huvid kannatajaks, et ei hakkaks ümber vaatama rändepaktiga ühinemise otsust,» oli Seederi seisukohaks.

Seederi sõnul pole täna lõunaks tulnud talle koalitsioonipartneritelt ühtegi signaali ning nii jätkatakse igapäevast tööd ja tegemisi. «Olukorda üle ei dramatiseeri. Poliitikas peavad olema inimesed, kes ei ole nõrganärvilised, tuleb säilida külm pea.»

«Võib-olla ei juhtu midagi,» ennustas Seeder.

  • Loe lisaks:

OTSEBLOGI Isamaa lõi valitsuse rivist välja, Ossinovski nõuab Reinsalu tagasiastumist

Ränderaamistik ei tekita kohustusi

Välisministeerium on avaldanud vastused korduma kippuvatele küsimustele ÜRO ränderaamistiku asjus.

Vastus küsimusele, kas rändaraamistik kohustab Eestit rohkem kvoodipagulasi vastu võtma, on ei. «Globaalne ränderaamistik ei tekita kohustusi kvoodipagulaste vastuvõtuks,» seisab ministeeriumi kodulehel.

«Ränderaamistik tähendab Eesti jaoks seni rakendatavate valdkonnapoliitikate jätkamist ega too kaasa õiguslikult siduvaid uusi kohustusi, sh kvoote.» Lisatakse, et raamistik ei kohusta tegema rahalisi kulutusi.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles