Voog: Eesti 200 kasvatas toetust sotside arvelt

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aivar Voog
Aivar Voog Foto: Liis Treimann

Oktoobriga võrreldes oma toetust poole võrra kasvatanud Eesti 200 võitis toetajaid juurde ilmselt sotsiaaldemokraatide arvelt, ütles uuringufirma Kantar Emor uuringujuht Aivar Voog erakondade novembri reitinguid kommenteerides. 

«Neljandal kohal olev Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE) on oma toetust nähtavasti kaotanud selgelt viiendaks tõusnud Eesti 200-le, kelle toetus on kasvanud 8,46 protsendini,» ütles Voog uuringu tellinud BNSile ja Postimehele.

«Sotside reiting on enim kukkunud noorte vastajate hulgas. Eesti 200 toetavad enam noored ja ka keskmisest jõukamad kodanikud,» lisas uuringujuht. 

Eesti 200 toetajate osakaal kasvas oktoobri 5,4 protsendilt novembris 8,5 protsendile, samas kui sotside reiting langes 14 protsendilt 10,7 protsendile. Populaarsustabeli esikolmiku moodustavad jätkuvalt Reformierakond 29 protsendiga, Keskerakond 24,7 protsendiga ja Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE) 17 protsendiga. 

«Kahe esimese erakonna reitingus muutusi ei ole, kolmandal kohal jätkab EKRE, kelle reitingus ka oktoobriga võrreldes olulist muutust ei ole,» märkis Voog. Kolme suurima toetusega erakonna reitingud olid oktoobris vastavalt 28,4 protsenti, 25,2 protsenti ja 15,8 protsenti. 

Kuuenda toetusega on Isamaa, mille reiting oli novembris 4,6 protsenti, olles kuuga langenud 0,5 protsendipunkti võrra. 

«Valimiskünnise piiri peal jätkab Isamaa ning roheliste ja Vabaerakonna toetus jääb sellele selgelt alla,» tõdes Kantar Emori uuringujuht. 

Seitsmenda toetusega oli novembris Eestimaa Rohelised 2,6 protsendiga ning kaheksas Vabaerakond 2,4 protsendiga. Eesti Iseseisvusparteid toetas novembris 0,5 protsenti, Rahva Ühtsuse Erakonna ja moodustamisel oleva Elurikkuse Erakonna toetus oli mõlemal 0 protsenti. 

Kantar Emor näitab erakondade reitinguprotsente nendest, kellel on erakondlik eelistus, seega «ei oska öelda» vastanute protsent elimineeritakse. Andmete näitamise selline viis muudab erakondade reitinguprotsendid võrreldavaks riigikogu valimiste tulemustega. Novembris oli «ei oska öelda» osakaal 25,5 protsenti. Maksimaalne statistiline viga ±2,8 protsenti. 

Kokku küsitles Kantar Emor 8. – 13. novembrini veebiintervjuude meetodiga 1055 kodanikku vanuses 18–84 aastat. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles