Korobeinik veel paar kuud tagasi: Keskerakonna programm on täiesti sisutühi (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Otse Postimehest: Andrei Korobeinik.
Otse Postimehest: Andrei Korobeinik. Foto: Sander Ilvest

Keskerakonna ridades kevadistel riigikogu valimistel kandideerimisest teatanud Andrei Korobeinik tegi vaid paar kuud tagasi partei programmi maatasa. 

«Oleme otsustanud kandideerida riigikogusse sõltumatute kandidaatidena Keskerakonna nimekirjas,» teatasid Imre Sooäär ja Andrei Korobeinik täna, põhjendades, et Keskerakonna programm on kõige progressiivsem Eestis. 

Veel paar kuud tagasi pidas Korobeinik programmi täiesti sisutühjaks, kuid lisas, et erakonna esimees, peaminister Jüri Ratas, teeb väga head tööd. 

«Keskerakonna programm on täiesti sisutühi – sisu ei ole ja tule ka –, aga Jüri on niivõrd usutav, kuidas raha saab igale poole, ja inimesed usuvad teda. Reformierakonna liige ei saa sellise jutuga usutav olla. Ma usun, et Jüri tõstab Keskerakonna reitingut veelgi, ja seda Reformierakonna valijate arvelt,» sõnas Korobeinik septembri lõpus saates «Otse Postimehest». 

Samas olles siis veel Reformierakonna liige, rääkis Korobeinik, et madalapalgalistele 500-eurone maksuvaba tulu kehtestamine on samm õiges suunas, ent lubada valijatele, et «saate raha ja maksma ei pea midagi – see on vale.» «Kui 500 maksuvaba eurot katteks tuleb kõrgem tulumaks, kaotavad need inimesed, kes teenivad 600-700 eurot. See on vale. Kogu see (Keskerakonna valitsuse tehtud – toim) reform oli vale, aga seda parandada niisuguste lahendustega on topelt vale.»

Korobeinik ütles Vilja Kiislerile antud intervjuus veel, et mitte ühelgi erakonnal pole tema hinnangul pikaajalist strateegiat. «Keegi ei räägi sellest, mis saab 2025,» sõnas ta.

Rääkides kodakondsusteemadest, ütles Korobeinik, et talle on arusaamatu, miks Jüri Ratas, kes pooldab kodakondsuse nullvarianti, pole peaministrina selles suunas mitte ühtegi sammu teinud. «Kui mina oleksin peaminister, siis minu otsus oleks see, et ühtegi halli passi enam ei anta. Kellel see juba on, nende asjus võiks arutada.»

Mida kriitilist on Keskerakonna kohta öelnud Imre Sooäär?

  • Mullu aprillis tunnistas Sooäär sotsiaalmeedias, et endise keskerakondlase ja Eesti naisliidu esinaise Siiri Oviiri (Keskerakonna ridades 1991-2012) sõnavõtt aasta ema tiitli jagamise teemal haavas teda hingepõhjani. Oviir sattus skandaali seisukohaga, et peab abielunõuet aasta ema tiitlile kandideerimisel põhjendatuks ning üksikemad ei ole sellele tiitlile sobilikud kandidaadid.
  • Sooäär on olnud üks häälekamaid kooseluseaduse eest võitlejaid. «Peame kujundama riigi, kus kõik inimesed saavad olla need, kes nad on, ja andma neile võimaluse elada oma elu ja armastada nii, nagu nad soovivad,» kommenteeris ta. Kooseluseaduse tühistamise eelnõu tekitas aga mullu oktoobris koalitsioonis pingeid ning Keskerakonna fraktsioon oli eelnõu osas lõhki.
  • Möödunud aasta septembris lahvatas Tallinna linnahalli maalimise skandaal, kui keskerakondlase Märt Sultsi eestvedamisel joonistasid noored kunstnikud linnahalli fassaadile suuremõõtmelise taiese. Muinsuskaitseamet pidas isetegevust arhitektuurimälestise kallal lubamatuks. Sooäär nõudis, et Sults teo eest vastutaks. «Riigikogu liige Märt Sults tuleks aga valetamise ja seaduse rikkumise eest vastutusele võtta. Nii ikka asju ei aeta, kui tal oli selgelt Muinsuskaitseametilt eitav vastus. Mees peab oma tegude ja noorte kunstnike lollitamise eest vastutama.»
  • Tänavu aprillis nimetas Sooäär Keskerakonda oma toonase kodupartei Reformierakonna suurimaks konkurendiks, kus «korruptsioonijuhtimite real ei paista lõppu tulevat». «Ausus, väärikus ja avatus võiksid olla edaspidi ka uueneva Reformierakonna peamised märksõnad, mida Kaja Kallas riigikogus, sisuliselt üksi eetikakoodeksit luues esile tõi. Nii eristuksime kõige paremini meie suurimast konkurendist – Keskerakonnast, kus korruptsioonijuhtumite real ei paista lõppu tulevat, nagu iga päev uudistest loeme,» rääkis ta.
  • Sooäär ütles selle aasta oktoobris Reformierakonnast lahkudes, et Eesti edu ja tulevik on tema südameasi ning kinnitas, et jääb ka edaspidi toetama «liberaalseid, demokraatlikke väärtusi ning isikuvabadusi».

Reformierakonnast lahkunud Andrei Korobeinik ja Imre Sooäär kinnitasid tänasel pressikonverentsil, et kandideerivad kevadistel riigikogu valimistel parlamenti Keskerakonna nimekirjas, kuid ei astu erakonda. 

«Oleme otsustanud kandideerida riigikogusse sõltumatute kandidaatidena Keskerakonna nimekirjas,» kinnitasid poliitikud, põhjendades, et Keskerakonna programm on kõige progressiivsem Eestis. 

«Keskerakonna hea tulemus on kasulik kõigile,» lisas Korobeinik. 

Sooääre sõnul kutsuti neid koostööd tegema mitmete poliitiliste jõududega ning ainus, mida pakuti, oli võimalus oma programmi ellu viia. «Keskerakond oli nõus kõige suurema osa meie programmis enda ka enda programmi võtma. Oleme näinud valmimisjärgus Keskerakonna programmi. Praegusel juhul tundub see progressiivsem ja liberaalsem kui teistel konkurentidel,» selgitas Sooäär. 

  • Loe pikemalt SIIT

RIIGIKOGU VALIMISED 2019

3. märtsil 2019 valib Eesti rahvas XIV Riigikogu. President Kersti Kaljulaid kuulutab valimised välja hiljemalt käesoleva aasta 2. detsembril. Pärast valimiste väljakuulutamist jaotab Vabariigi Valimiskomisjon mandaadid valimisringkondade vahel ning järgmisel tööpäeval pärast mandaatide jaotamist algab kandidaatide registreerimiseks esitamine.

Oma valiku saab igaüks teha alates 21. veebruarist, kui algab e-hääletamine ja eelhääletamine. Elektrooniliselt saab sobiva kandidaadi poolt hääletada ööpäevaringselt kuni 27. veebruarini. 21.–24. veebruarini toimub eelhääletamine maakonnakeskustes, 25.–27. veebruarini kõigis valimisjaoskondades.

Valimispäev on 3. märtsil 2019.

Allikas: riigikogu

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles