Kallas: Eesti võiks ÜRO ränderaamistikku toetada (35)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaja Kallas ja Mart Helme.
Kaja Kallas ja Mart Helme. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Reformierakonna esimehe Kaja Kallase hinnangul ei teavitanud valitsus avalikkust ja riigikogu ÜRO ränderaamistikust piisavalt, kuid arvestades, et dokument pole siduv ning sellega ühineb enamus liitlasi, peaks Eesti tema hinnangul sellega siiski liituma.

«Kui oma ala eksperdid leiavad, et tegemist on lepinguga, mis järgib üldiseid humaansuse printsiipe, tegemist on kokkuleppega, millest ei tule siduvaid tagajärgi, milles on otse öeldud, et riigil on õigus otsustada oma rändepoliitika üle, siis ma arvan, et me peaksime seda sama liini hoidma nagu meie üldised liitlased Euroopa Liidus ja NATO-s,» ütles Kallas esmaspäeval BNS-ile.

ÜRO globaalse ränderaamistiku ja globaalse pagulasraamistikuga on keeldunud ühinemast Ameerika Ühendriigid ja Ungari, kuid valdav enamus Euroopa Liidu ja NATO riike on lubanud dokumenti toetada.

Kallas rõhutas vajadust arutada ränderaamistiku üle parlamendis ning tema arvates ei ole valitsus pole selle kohta piisavalt teavet pakkunud.

«Reformierakonna seisukoht on see, et Eestis on kombeks selliseid teemasid avalikult arutada. Ja arutada parlamendiga enne, kui minnakse nõusolekut andma. Meie hinnagul on oluline, et parlamentaarne debatt oleks siis vähemalt komisjonis,» rääkis ta. «Me leiame, et komisjonis on selle ala eksperdid /---/ oluline on olla ühtses inforuumis, aga siin valitsus ei ole seda informeerimiskohustust täitnud,» tõdes Reformierakonna juht.

ÜRO ränderaamistik ja pagulasraamistik on kavas heaks kiita 10.-11. detsembril Marrakechis toimuval kohtumisel, kus riikide liidrid kinnitavad oma maa toetust sellele suulise sõnavõtuga.

Eelmisel nädalal vallandus valitsuse suhtes ränderaamistiku teemal opositsiooni laiem kriitika, kuna Reformierakonna ja Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna saadikud leidsid, et valitsus pole seda parlamendiga arutanud. Samuti väljendas raamistiku suhtes kriitikat Isamaa liikmest justiitsminister Urmas Reinsalu. Vallandunud poleemika järel teatas president Kersti Kaljulaid, kes pidi leppele Eesti heakskiitu minema andma, et ei lähe Marrakechi enne, kui valitsus selle osas kokku lepib.

Esmaspäeval otsustas riigikogu Isamaa fraktsioon, et Eesti ei peaks liituma ÜRO ränderaamistikuga, kuna erakonna hinnangul võib see hakata piirama Eesti iseotsustamise õigust migratsiooni tõkestamisel. 

Kommentaarid (35)
Copy
Tagasi üles