Seppeli sotsmeediakommentaar: kas poliitikud kirjutavad Facebooki täis (3)

Aarne Seppel
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oudekki Loone lubas hakata oma tegemistes riigikogus iganädalaselt teadma andma.
Oudekki Loone lubas hakata oma tegemistes riigikogus iganädalaselt teadma andma. Foto: Kaader videost / Facebook

Valimiste lähenemist on tunda kõikjal. Erakonnad istuvad üle nädala koos ja paljastavad programmipunkte ning valimislubadusi, vägisi proovitakse leida uusi nägusid ja vähendada lahkujaid. Meediasse tilguvad pöörasemad kuulujutud ja sotsimeedias läheb järjest kuumemaks. Seda viimast kinnitavad ja näitavad ka kiretud numbrid.

Keset palavaimat suve leidsid erakonnad kokku 245 põhjust postitamiseks, aga oktoobris ilmus juba 583 postitust. Tõus enam kui kahekordne. Sama raju tõus on olnud ka kasutajate reaktsioonides võrreldes juuliga on ligi kolm korda enam kommentaare ja ligi 3,5 korda rohkem jagamisi.

Üle ootuste hästi toimivate Facebooki-postituste edetabelis hakkavad silma poliitikute selgitused enda tegevusele, vastukaja mõne teise poliitiku öeldule, aga ka enda või oma parteikaaslaste tegevuse jäädvustamist kiitvas või suisa õilistavas võtmes. Näiteks võib siinkohal tuua Eesti 200 aktivisti Margus Tsahkna Postimehest võetud vesimärgiga pildi, millel värske parteiesimees Kristiina Kallas kükitab, et rääkida ratastoolis inimesega. Või siis Keskerakonna liige Oudekki Loone, kes alustas vlogiga (ehk videoblogiga), milles tutvustab oma tegemisi riigikogu liikmena. Loone videoklipp jõudis ennast ületavate postituste edetabelis neljale kohale, aga seda ainult seetõttu, et tema keskmine baastase on üsna madal.

Videote postitamine on ühest küljest ahvatlev, sest Facebooki enda keskkonnas asuvad videod hakkavad automaatselt mängima ja koguvad nõnda vaatamisi suhteliselt palju, aga teisalt jälle, kui video postitaja või video ise inimesi väga ei eruta, siis jääb tegelikult videoga hõlmatud inimeste arv ikkagi napiks. Nõnda Loonega ka juhtus: videot näidati ligi 7500 kasutajale, aga interaktsioone kogus napilt enam kui 80.

Loone videoklipp jõudis ennast ületavate postituste edetabelis neljale kohale, aga seda ainult seetõttu, et tema keskmine baastase on üsna madal.

Poliitikutest kasvatas möödunud nädalal enim fännide ehk laikijate arvu EKRE kaardivägi: Jaak Madison sai juurde 239 ja Martin Helme 165 fänni. Mõlemad mehed olid Facebookis keskmiselt aktiivsemad kui teised poliitikud.

Ainult Keskerakonna esimees, peaminister Jüri Ratas on EKRE-meestest aktiivsem – nädalaga 19 postitust, neist küll tervelt tosin pildid. Enim vastukaja tekitavad ikkagi Madisoni ja Helme postitused. Interaktsioonide ehk siis postituste laikimiste, kommenteerimiste ja jagamiste koguarv on kolmikul üsna sarnases suurusjärgus, kuid kui lähemalt vaadata, siis on näha, et nii Madisoni postitusi on jagatud pea neli korda ja Helme postitusi enam kui kaks korda rohkem kui Ratase omi.

 

Martin Helme nädal sotsiaalmeedias üldse oli erakordselt tugev: tema postitusi on enim märgitud meeldivaks, enim kommenteeritud ja ka jagatud. Oma osa on siin ilmselt ka tema üleskutsel Facebookis, kus ta kutsus jüngreid võimalikult aktiivselt jagama, sest nii saab oma ilmavaadet levitada ka rahata.

Seesama Martin Helme postitus, milles ta jagas minu eelmist sotsmeediakommentaari ja milles ta kutsus üles EKRE sõnumit levitama, sai Facebookis niivõrd marulise vastuvõtu osaliseks, et ületas viiekordselt Helme postituste ootuspärast taset: reaktsioone kogunes 453, kommentaare 80 ja jagamisi 83.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles