EKRE saadikud ja Peeter Ernits lõid riigikogus Trumpi toetusrühma (35)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trump.
Donald Trump. Foto: Andrew Harnik / AP/Scanpix

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) seitse saadikut ning Keskerakonnast lahkunud ja EKRE-ga liitunud Peeter Ernits moodustasid esmaspäeval riigikogus USA president Donald Trumpi toetusrühma.

Toetusrühma algataja Ernits teatas BNS-ile, et tänases geopoliitilises olukorras omavad head transatlantilised suhted USA-ga üha suuremat kaalu.

«President Trump on selgelt väljendanud oma vankumatut toetust nii Eesti iseseisvusele kui pühendumist NATO liitlaskohustuste täitmisele. Sellele vaatamata näeme me kahjuks president Trumpi naeruvääristamist nädalast nädalasse ka Eestis,» ütles Ernits.

«Kuigi Eesti on võrreldes USA-ga väike riik, on paljud president Trumpi poolt esile toodud probleemid ja eesmärgid samad ka meil. Tänavuses kõnes hoiatas USA riigipea globalismi ideoloogiat ellu viivate Maailmapanga ja IMF-i tegevuse eest. Need on aastakümneid tegutsenud selle nimel, et kapital saaks takistamatult üle piiride liikuda, piirates sellega riikide valitsuste võimalusi kontrollida rahvusvaheliste korporatsioonide tegevust. Trumpi sõnul on täna ainus tee globalismist tingitud hädade leevendamiseks rahvusriikide tugevdamine,» rääkis Ernits.

Ernitsa hinnangul vaevleb ka Eesti suveräänsuspuudulikkuse käes. «Ka Eesti ei saa olla nõus kõigega, mis talle ette pannakse. Ka Eesti peab lähtuma enda rahvuslikest ja riiklikest huvidest. Meie head liitlas- ja sõprussuhted on üheks selle garantiiks. Kuigi mitmed meist juba kuuluvad Eesti - USA parlamendigruppi, peame vajalikuks asutada lisaks sellele ka president Trumpi toetusrühm,» ütles ta.

Toetusrühmade ja ühenduste kaudu saavad riigikogu liikmed ja fraktsioonid tõmmata tähelepanu konkreetsele teemale ning toetada ja kaitsta kitsama eluvaldkonna huve.

«Täna pärast täiskogu istungi lõppu toimub siin istungisaalis president Trumpi toetusrühma asutamiskoosolek, kokkukutsuja on Peeter Ernits,» sõnas riigikogu esimees Eiki Nestor tänasel riigikogu täiskogu istungil.

Marko Mihkelson
Marko Mihkelson Foto: Pm

Mihkelson: tegemist on väga kummalise sammuga

Riigikogu väliskomisjoni esimees Marko Mihkelson (Reformierakond) ütles, et on Trumpi toetusrühmast kuulnud. «Parlamendisaadikute toetusrühmade ja parlamendirühmade moodustamisel on muidugi vabad oma otsustes.» Ta lisas, et moodustatakse erinevaid sõprusrühmi erinevate riikidega ning et neid on meil üle 60. «Tegemist on väga kummalise sammuga,» märkis ta.  

Mihkelson ei oska öelda, et üheski parlamendis oleks tehtud midagi taolist teise riigi poliitiku suhtes. «Sellega võidetakse ainult kummalist kuulsust, kui see on sisepoliitilises kontekstis mõeldud samm. See on kummaline müra ning neile, kes seda teevad, kindlasti head valgust ei näita.»

Hiljem lisas Mihkelson: «Ma oleks Ernitsa puhul pigem oodanud, et ta algatab Savisaare toetusrühma.»

Eiki Nestor
Eiki Nestor Foto: Madis Sinivee

Nestor: õigus on saadikute käes ja juhatus pole vahele sekkunud

Riigikogu esimees Eiki Nestor (SDE) ütles, et rahvasaadikud on vabad moodustama toetusrühmi. «Toetusrühmi tehakse ja neil on oma koht näiteks välispoliitikas.» Nestorile meenusid loodud toetusrühmad, kus oldi keskendunud näiteks põllumajandusele ja kalandusele. Ta lisas, et on ka «vähekene lõbusamatel teemadel algatatud toetusrühmi - jalgpall.»

Nestor lausus aga, et ta ei mäleta ei välismaistest ega ka kodumaistest toetusrühmadest, et toetusrühm oleks algatatud poliitikule. Ta lisas, et õigus on saadikute käes ning juhatus pole vahele seganud. «Toetusrühm võib oma koosolekuks küsida ruumi riigikogukantseleist. Vaadates liikmeid, sobib selle jaoks EKRE tuba.»

Toetusrühmade ja ühenduste kaudu saavad riigikogu liikmed ja fraktsioonid tõmmata tähelepanu konkreetsele teemale ning toetada ja kaitsta kitsama eluvaldkonna huve.

Kommentaarid (35)
Copy
Tagasi üles