Vabaerakond: riigi valitsemiskulusid saab vähemalt 100 miljonit eurot kokku hoida

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Herkel
Andres Herkel Foto: Mihkel Maripuu

Vabaerakond leiab, et riigi valitsemiskulusid saab vähemalt 100 miljonit eurot kokku hoida.

Vabaerakonna riigikogu fraktsiooni hinnangul peab uue aasta riigieelarve senisest oluliselt rohkem panustama sotsiaal- ja riigikaitsesse, samuti hariduse, teaduse ja kultuuri edendamisse. Vabaerakond näeb nende kulude tõstmise võimalusi eeskätt riigiaparaadi ülalpidamiseks kuluva raha vähendamises.

«Meie arvates on riigieelarves sellist raha, mis tuleks teisiti ümber jagada 250-300 miljonit eurot. Eesti Energia aktsiakapitali suurendamiseks on eelarves praeguse seisuga ette nähtud 143 miljonit eurot. Samuti saaks umbes 100 miljoni euro jagu kokku hoida riiklikke valitsemis- ja halduskulusid. Seda eeskätt ministeeriumite ja nende haldusalas tegutsevate sihtasutuste tasandil. Siit-sealt tuleb veel õhku välja lasta näiteks erakondade riigieelarvelisest rahastamisest. Samuti peaks ära jätma justiitsminister Urmas Reinsalule ja tema sõpruskonnale planeeritava Riigiõiguse Instituudi asutamise ja vähendama senisega võrreldes kolmandikuni Riigikogu liikmete kuluhüvitise määra,» loetles Vabaerakonna riigikogu fraktsiooni esimees Andres Herkel olulisi kokkuhoiu allikaid.

Vabaerakond kavatseb riigieelarve abil katta lastevanemate eest lasteaedade kohatasu, eraldada raha puuetega inimestele ja samuti hoolduskindlustuse loomiseks ning suunata neli miljonit eurot doktoranditasude tõstmiseks. Kavas on toetada Kaitseliidule sidetehnika ostmist ja laiapindse riigikaitsega seotud programmide läbiviimist koos kohalike omavalitsuste ja kogukondadega.  

Vabaerakonna riigikogu fraktsioon teeb ettepaneku eraldada Tartu ajaloolise Maarja kiriku restaureerimistöödeks 4,19 miljonit, Tartu luterlikule Peetri koolile 25 000 ja Jõgeva põhikooli töö- ja tehnoloogia klassi sisustamiseks 7000 eurot. Samuti pakuvad vabaerakondlased välja rida väiksemaid eraldisi.

Muuhulgas soovib fraktsioon toetada 20 000 euroga ajakirja Horisont väljaandmist ja 15 000 euroga Haapsalu toomkirikut. Samuti soovivad vabaerakondlased jagada väiketoetusi mitmetele erinevatele kogukondadele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles