Riigikogu liikmed vaatlevad Gruusia presidendivalimisi

Karel Reisenbuk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gruusia liputoimkond riigi 100. aastapäeval.
Gruusia liputoimkond riigi 100. aastapäeval. Foto: David Mdzinarishvili / Reuters/Scanpix

Riigikogu liikmed Jaanus Marrandi ja Uno Kaskpeit viibivad Gruusias, kus nad osalevad OSCE Parlamentaarse Assamblee vaatlejatena täna toimuvatel Gruusia presidendivalimistel. 

«Ilmselgelt on need valimised tähtsad nii grusiinlastele kui ka rahvusvahelisele avalikkusele, olles Gruusia demokraatliku arengu testiks,» ütles Marrandi ja avaldas lootust, et valimised tulevad rahulikud. «Vaatlejatena on meie ülesanne jälgida valimiste protsessi seaduslikkust.»

«Meie kohalolek Gruusias näitab meie solidaarsust Gruusia rahvaga,» täiendas Kaskpeit. «Loodame rohkearvulist valijate osavõttu.»

Gruusiasse saadab OSCE PA oma vaatlejad valimisi jälgima juba 12. korda. Eelmised presidendivalimised toimusid 2013. aastal. Seekordne vaatleja missioon hõlmab OSCE parlamendisaadikuid, ODIHRi vaatlejaid, samuti NATO Parlamentaarse Assamblee (PA) ja Euroopa Nõukogu Parlamentaarse Assamblee (ENPA) liikmeid. Kokku enam kui 350 vaatlejat on jaotatud üle Gruusia riigi territooriumi.

17 liikmesriigist pärit OSCE Parlamentaarse Assamblee (PA) vaatlejate 50-liikmelist meeskonda juhib Rootsi sotsiaaldemokraat ja OSCE PA asepresident Margareta Cederfelt.

OSCE töö tähtsaks osaks on alates 1993. aastast vaatlejate delegatsioonide lähetamine liikmesriikide valimistele, et jälgida valimiste läbiviimise vastavust seadustele ja demokraatia traditsioonidele. Vaatlustulemuste kohta koostatakse detailsed raportid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles