Eesti- ja venekeelsete poliiteelistuste esikolmikus toimusid muutused (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu.
Riigikogu. Foto: Tairo Lutter

Ehkki eesti- ja venekeelsete kodanike esimene erakondlik eelistus püsib sama, toimusid muutused populaarseimate parteide esikolmikus, selgub BNS-i ja Postimehe tellitud uuringufirma Kantar Emor kuu keskel läbiviidud küsitlusest.

Eestlaste hulgas hoiab esikohta jätkuvalt Reformierakond, mida oktoobris eelistas 33,2 protsenti, kuid teisele kohale on tõusnud Keskerakond 17,5 protsendiga, kolmandaks langenud seni teisel kohal püsinud Eesti Konservatiivne Rahvaerakond, mida oktoobris pooldas 17 protsenti eestlastest.

Sotsiaaldemokraatlikku Erakonda (SDE) eelistas 14,2 protsenti, erakonna loomise plaanist teatanud poliitilist liikumist Eesti 200 toetas 5,8 protsenti, Isamaad 5,4, Eestimaa Rohelisi 4,5 ja Vabaerakonda 1,9 protsenti eestlastest.

Venekeelsete kodanike esimene eelistus on endisel suure ülekaaluga Keskerakond 56,6 protsendiga, kuid peaministripartei toetus on muust rahvusest kodanike seas siiski septembriga võrreldes langenud seitsme protsendipunkti võrra. Teisel kohal on venekeelsete seas SDE 13 protsendiga, kolmas EKRE 11,1 ja neljas Refmorierakond 8,7 protsendiga. Isamaad eelistas 3,9 protsenti ja Eesti 200 toetas 3,6 protsenti venekeelsetest. Roheliste toetus oli muukeelsete seas 1,9 ja Vabaerakonnal 1,4 protsenti. Septembris olid venekeelsete kodanike toetuse esikolmikus Reformierakond ja Eesti 200.

Kantar Emori küsitluse kohaselt oli oktoobris kõigi vastajate peale kokku kõige populaarsem Reformierakond 28,4 protsendiga, Keskerakonda toetas 25,2, EKRE-t 15,8 ja SDE-d 14 protsenti. Viiendaks oli tõusnud Eesti 200, mida toetas 5,4 protsenti ning kuues oli Isamaa 5,1 protsendiga. Seitsmes jõud oli Eestimaa Rohelised 4 protsendiga, kaheksas Vabaerakond 1,8 protsendiga. Eesti Iseseisvusparteid ning Rahva Ühtsuse Erakonda mõlemat toetas 0,2 protsenti. Elurikkuse Erakonna loomise plaanist teatanud seltskonna toetus oli 0 protsenti. 

Kantar Emor näitab erakondade reitinguprotsente nendest, kellel on erakondlik eelistus, seega «ei oska öelda» vastanute protsent elimineeritakse. Andmete näitamise selline viis muudab erakondade reitinguprotsendid võrreldavaks riigikogu valimiste tulemustega. Oktoobris oli «ei oska öelda» osakaal 25 protsenti, mis on 2 protsendipunkti rohkem kui septembris. Maksimaalne statistiline viga ±2,9 protsenti. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles