Voog: Keskerakond kogub toetust eestlaste hulgas (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Ratas.
Jüri Ratas. Foto: Tairo Lutter

Keskerakond kasvatab toetust eestlaste hulgas, kuid venekeelsete toetus peaministriparteile muutub ebakindlamaks, ütles uuringufirma Kantar Emor uuringujuht Aivar Voog erakondade oktoobri reitinguid kommenteerides.

«Teisel kohal oleva Keskerakonna toetus tasapisi kasvab alates maikuust. Toetuse kasv on toimunud põhiliselt eestlaste hulgas ning mitte-eestlaste toetus on muutumas ebastabiilsemaks,» ütles Voog uuringu tellinud BNSile ja Postimehele. Keskerakonna toetus on olnud kasvutrendis jaanuarist saadik, kui see oli 20,5 protsenti, oktoobri reiting on erakonna selle aasta kõrgeim.

Oktoobri keskel korraldatud küsitluses toetas Reformierakonda 28,4, Keskerakonda 25,2, Eesti Konservatiivset Rahvaerakonda (EKRE) 15,8 ja Sotsiaaldemokraatlikku Erakonda 14 protsenti poliitilist eelistust omanud kodanikest.

«Erakondade reitingute edetabelit juhib ikka Reformierakond, kes taastas osaliselt oma toetust võrreldes septembriga,» tõdes Voog. Septembris oli Reformierakonna toetus langenud 2018. aasta kõige madalamale tasemele, olles kukkunud jaanuari 34,2 protsendilt sügise alguseks 26,7 protsendile.

«Kolmandal kohal oleva EKRE toetus on võrreldes suvega vähenenud, kõige enam on nende toetus vähenenud vanemaealiste, sealhulgas pensionäride hulgas ehk toetajate hulgast kadusid need, kes lisandusid neile suve hakul,» märkis Voog.

Suuruselt viienda toetusega on erakonnastumise plaanist teatanud liikumine Eesti 200, mida oktoobris eelistas 5,4 protsenti vastajatest, kuues jõud on Isamaa 5,1 protsendiga.

Septembriga võrreldes on Eesti 200 oma toetuselt Isamaast möödunud, eelmine kuu toetas Isamaad 4,9 protsenti ja uut poliitilist jõudu 4,1 protsenti vastanutest. Erakonna Eestimaa Rohelised toetus tõusis eelmise kuu 3,2 protsendilt oktoobris 4 protsendi peale. Juba maist saadik allapoole riigikogu valimiskünnist langenud Vabaerakonna toetus kahanes septembriga võrreldes veel poole võrra, kukkudes eelmise kuu 3,4 protsendilt oktoobris 1,8 protsendile.

«Eesti 200 ja Isamaa ületavad napilt valimiskünnist, rohelised on selle lähedal ning sisetülides vaevlev Vabaerakond jääb juba väga kaugele valimiskünnisest. Vabaerakond oli viimati nii kehv oma algusaegadel ehk 2014. aasta detsembris,» kommenteeris Kantar Emori uuringujuht Voog küsitlustulemusi.

Voog märkis ka, et valitsuskoalitsiooni summaarne reiting on võrreldes aasta algusega oluliselt kosunud: kui Keskerakonna, SDE ja Isamaa kogutoetus oli jaanuaris 26 protsenti, siis nüüd 44,3 protsenti.

Eesti Iseseisvusparteid ja Rahva Ühtsuse Erakonda mõlemat toetas 0,2 protsenti poliitilist eelistust omanud kodanikest. Elurikkuse Erakonna loomisest teatanud seltskonna toetus oli null protsenti.

Kantar Emor näitab erakondade reitinguprotsente nendest, kellel on erakondlik eelistus, seega «ei oska öelda» vastanute protsent elimineeritakse. Andmete näitamise selline viis muudab erakondade reitinguprotsendid võrreldavaks riigikogu valimiste tulemustega. Oktoobris oli «ei oska öelda» osakaal 25 protsenti, mis on 2 protsendipunkti rohkem kui septembris. Maksimaalne statistiline viga ±2,9 protsenti.

Kokku küsitles Kantar Emor 11.– 18. oktoobrini veebiintervjuude meetodiga 954 kodanikku vanuses 18–84 aastat.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles