Tšehhi ja Eesti peaminister: tõstkem kriisiriikide konkurentsivõimet

Alo Raun
, Vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka - eurotsooni paha poiss.
Kreeka - eurotsooni paha poiss. Foto: Urmas Nemvalts

Tšehhi peaministri Petr Nečasi ja Eesti peaminister Andrus Ansipi hinnangul tuleb võlakriisi lahendamiseks tõsta hädas olevate riikide konkurentsivõimet, piirata avaliku sektori kulutusi ning suurendada tulusid.

«Kriisilahenduse võtmed on riikide endi kätes. Euroopa Liit ega euroala ei saa Kreeka, Portugali, Iirimaa või mõne teise riigi eest reforme ellu viia,» ütles Eesti valitsusjuht kohtumisel Tšehhi kolleegiga, vahendas valitsuse kommunikatsioonibüroo.

Ansipi sõnul on euro, hoolimata turgude närvilisusest, tugev ühine raha ja oluline garant Euroopa Liidu siseturu tõrgeteta toimimiseks.

Eesti valitsusjuhi hinnangul on euroala tugevdamiseks vaja tõhustada koostööd eurot kasutavate riikide vahel, kuid see ei tähenda suletud klubi tekkimist Euroopa Liidu sees.

«Euro Plus Paktiga sarnaselt võiks euroala tõhustatud koostööga liituda ka riigid, kes euroalasse ei kuulu,» ütles Ansip.

Kohtumisel väljendasid valitsusjuhid ühist soovi liikuda kiiresti edasi digitaalse ühtse turu loomise ning Euroopa Liidu siseturu edasiarendamisega.

Euroopa Liidu järgmisest eelarveperspektiivist rääkides tõdesid peaministrid seisukohtade ühtsust nii eelarve üldmahu osas kui ka selles, et liidu eelarvest toetatavate investeeringute eesmärk peab olema konkurentsivõime tõstmine.

«Eestile on oluline, et Euroopa Liidu vahendeid kulutataks muuhulgas ka üle-Euroopalist majanduskasvu toetavate piiriüleste taristute loomiseks,» ütles Ansip ning rõhutas seejuures Rail Baltic projekti positiivset mõju kogu Euroopale.

Peaminister Ansip tänas Tšehhi Vabariiki panuse eest Eesti julgeoleku tagamisse läbi NATO õhuturbeoperatsiooni: «Tšehhi on Eesti kindel liitlane, kelle peale võib loota.»

Visiidi käigus kohtus Andrus Ansip ka Tšehhi äriringkondade esindajatega, kes muuhulgas tundsid huvi ühistranspordivahendite müügivõimaluste vastu Eestis.

Peaminister on tagasi Eestis täna pärastlõunal.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles