Kaja Kallas kritiseerib Ratase kõnet: mujal katsetatakse isejuhtivaid autosid, meil aga isejuhtivat valitsust (53)

Sven Randlaid
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaja Kallas.
Kaja Kallas. Foto: Marko Saarm / Sakala

Kui lugeda peaminister Jüri Ratase poolt Keskerakonna kongressil peetud kõnet, süveneb arusaam, et sellise juhtimisega ei saa Eestis edasi minna, leiab Reformierakonna esimees Kaja Kallas. 

«Kui mujal maailmas katsetatakse isejuhtivaid autosid, siis paistab, et Eestis oleme viimased kaks aastat katsetanud isejuhtivat valitsust, kes liigub inertsist ja ise midagi ei tee,» märgib Kaja Kallas oma kommentaaris Ratase sõnavõtule.

Kallase sõnul on Keskerakonna valitsuse kaks ainsat saavutust – keeruline maksureform ja aktsiisipoliitika – mõlemad teinud elu Eestis halvemaks. «Kui Jüri Ratas väidab, et inimesed saavad tänu tema maksureformile rohkem raha kätte, siis maksuameti numbrite järgi on üle 400 000 neist jätnud selle raha riigi kätte, sest kardavad, et peavad muidu juurde maksma,» märgib Reformierakonna esimees.

Samuti on maksureform Kallase sõnul pannud vohama ümbrikupalgad ja varimajanduse. «Ning kuigi Keskerakond lubas ka eelmistel riigikogu valimistel erakorralist pensionitõusu, siis tegelikult sai neist esimene valitsus, kes läks pensionäride sissetuleku kallale, kehtestades töötavatele pensionäridele kõrgemad maksud.»

Kallas märgib, et selle reformi tõttu kannatab tegelikult keskklass, aga toimiv ühiskond tugineb just tugevale keskklassile. «Kohtusin hiljuti päästjatega, kes ütlesid, et kui nad teevad peale päästja ameti veel mõnda tööd, siis valitsus võtab tänu kõrgematele maksudele ja hinnatõusule selle raha ära. Õpetajad, päästjad, meditsiinitöötajad – kõik nad on need «jõukas vähemus», kellelt Keskerakonna maksureform raha ära võtab ja kelle eest Reformierakond neil valimistel tahab seista,» rõhutab Reformierakonna esimees.

«Seda, et aktsiisipoliitika suretab välja Lõuna-Eesti maapoed ja turismi ning jätab Eesti eelarvesse ainuüksi sel aastal laekumata 216 miljonit eurot aktsiisitulu ja käibemaksu, tunnistavad täna kõik valitsuspartnerid. Ometi ei tehta selle vea parandamiseks midagi peale selle, et näidatakse näpuga eelmise valitsusjuhi peale, kelle ajal aktsiisilaekumised kasvasid. Õnneks rauges selle valitsuse koostöötahe enne, kui enamik kavandatud kuuest uuest maksust suudeti ellu viia,» märgib Kaja Kallas.

Kommentaarid (53)
Copy
Tagasi üles