Ratas kutsus Ernitsa korrale: surrogaatemadus ei tohi olla poliitkampaania küsimus (64)

Anna Ploompuu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Ratas.
Jüri Ratas. Foto: Mailiis Ollino / Pärnu Postimees

Surrogaatemadus ei saa olla poliitkampaania küsimus, vaid vajab ühiskonnas austavat, tasakaalukat ja argumenteeritud debatti, toonitas tänases riigikogu infotunnis surrogaatemaduse ja lapsendamise teemale vastanud peaminister Jüri Ratas. 

Keskerakonnast Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) ridadesse siirdunud Peeter Ernits uuris Rataselt, kas ka eestlased peaksid rahvastikuprobleemide lahendamiseks kasutama surrogaatemadust. «Eestis teatavasti on igasugune surrogaatemadus keelatud, kuigi paljud naised tõenäoliselt seda vajavad meditsiinilistel põhjustel, ja ka Euroopas on niimoodi. Aga minu küsimus oli, kas teie meelest võiks California järgi Eesti juhinduda ja kommertsiaalse surrogaatemaduse seadustada?» uuris Ernits. 

Ratase sõnul on surrogaatemadus väga tundlik küsimus ning olukorras, kus ligi 20 protsendil Eestimaa peredel on eri põhjustel probleeme laste saamisega, oleks võimalik sel teemal pidada austavalt, tasakaalukalt ja argumenteeritud debatti ühiskonnas, poliitkampaaniast väljaspool. «Nii et ma arvan, et öelda nüüd siin riigikogu valitsuse tooli pealt välja, et teeme nii või naa, ja tegelikult omamata selliseid põhjalikke debatte, see kindlasti on lahmimine ja ei ole õige,» sõnas Ratas. 

«Ma arvan, et see ei tohi olla ja see ei saa olla poliitkampaania küsimus. [...] Asendusemandus, ma arvan, et see on kindlasti pereelu küsimus, meditsiini-, eetiline, aga ka õiguslik küsimus,» lisas Ratas.

Teemapüstitus oli ajendatud nädalavahetusel Eesti Päevalehe nädalalõpulehes LP ilmunud loost, kus Mart Haber ja Taivo Piller teatasid, et saavad tänu surrogaatemale endale kaksikud. Teema tõstatas Facebookis ka riigikogu liige Peeter Ernits, kelle postituse kommetaarides kogus tuure vihakõne. 

«Nüüd kui rääkida sellest teemast, ma saan aru, mis on ajendatud suuresti vist ka just teie sotsiaalmeedias käsitletule, siis minu meelest on täiesti kohatu, kui ühel hetkel räägitakse ühiskonnas peade lendamisest ja teisel hetkel räägitakse ühiskonnas kellegi ülespoomisest. Kahjuks see debatt on toonud sellised või vähemalt see ülespoomise väljendi kaasa ja see on, nagu ma ütlesin, täiesti-täiesti kohatu,» manitses Ratas Ernitsat. 

Kommentaarid (64)
Copy
Tagasi üles