Herkeli algatusgrupp uurib Reinsalult korruptsiooni tõkestamise kohta

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Katuseraha.
Katuseraha. Foto: Urmas Nemvalts (2.12.2017)

Vabaerakonna esimees Andres Herkel peab katuserahade süsteemi läbipaistmatuks ja sisuliselt korruptiivseks ja nii on ta koos veel kaheksa riigikogu liikmega esitanud justiitsministrile arupärimise selle kohta, kas ja mida on omavalitsustes korruptsiooni tõkestamisel tehtud.

Justiitsminister Urmas Reinsalu vastab esmaspäeval Andres Herkeli, Krista Aru, Ants Laaneotsa, Mart Helme, Jüri Adamsi, Monika Haukanõmme, Külliki Kübarsepa, Enn Meri ja Ain Lutsepa arupärimisele korruptsiooni vältimise meetmete kohta omavalitsustes.

«Kindlasti ei saa nõustuda läbipaistmatu, et mitte öelda korruptiivse katuserahade jagamise süsteemiga valitsuse poolt. Samuti huvitab meid, miks on seiskunud huvide konflikte ja muid kohalike omavalitsuste korruptsioonivõimalusi piirava seaduseelnõu 574 SE menetlemine põhiseaduskomisjonis,» selgitas Herkel pressiteate vahendusel.

«Veel eelmisel sügisel kinnitas peaminister Jüri Ratas riigikogu ees, et 2018. aasta lõpuks saab selline rakendus valmis. Paraku on justiitsministeeriumi ja rahandusministeeriumi esindajad hiljem andnud samale küsimusele ebalevaid vastuseid. Viidatud on nii infotehnoloogilistele probleemidele kui ka äriregistri soovimatusele loobuda tasuliste päringute baasist,» selgitas Herkel.

Herkeli sõnul on tehingute avalikustamise süsteemile suur korruptsiooniennetuslik efekt ning antud süsteemi vajalikkusele on viidanud ka riigikontroll.

Saadikuid huvitab korruptsioonivastases strateegias sisalduv lubadus avalikustada omavalitsuste tehingud ja tehingupartnerid Riigiraha portaali rakenduses nii, et see on kõigile huvilistele jälgitav. Saadikud küsivad, milles seisnevad takistused kohalike omavalitsuste raamatupidamise andmete avalikustamiseks Riigiraha portaalis ning milline on olnud justiitsministeeriumi ja rahandusministeeriumi sellekohane koostöö.

Arupärijate esindaja Andres Herkeli ütles, et on oluline vahe, kas süsteem käivitub algselt lubatud käesoleva aasta lõpuks. Või lükkub see ebamäärasesse tulevikku 2021. aastal, nagu on tema sõnul riigikogu liikmetele hiljem räägitud.

Herkeli kinnitusel kavatsevad opositsioonisaadikud kindlasti tõstatada ka muid omavalitsustesse puutuvaid korruptsiooniga seotud küsimusi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles