Jürgen Ligi: valitsus on riigi raha jaganud mafioosselt (3)

Anna Ploompuu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valitsuse pressikonverents.
Pildil vasakult, Siim Kiisler, Jüri Ratas, Sven Mikser.
Valitsuse pressikonverents. Pildil vasakult, Siim Kiisler, Jüri Ratas, Sven Mikser. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Riigikogu rahanduskomisjoni liikmed Priit Sibul (Isamaa) ja Jürgen Ligi (Reformierakond) sattusid tänases Kuku raadio saates «Vahetund Postimehega» kahele poole rindejoont: Ligi valitsuse jagatava nn katuseraha kriitikuna ning Sibul koalitsiooni esindajana. Ühel meelel oldi siiski selles, et raha jagamine võiks olla läbipaistvam ning kõik riigieelarved on nende koalitsioonide nägu, kes seda kokku panevad. 

«See on varastamine,» lajatas Ligi saate alguses ning lisas, et valitsus on riigieelarve raha jaganud mafioosselt. «Istutakse, jagatakse kolmega ja igaüks saab midagi,» iseloomustas Ligi nn katuseraha jagamist. «Partei esimehed ei pea istuma kuskil pimedas ja jagama raha,» märkis Ligi. 

Priit Sibul
Priit Sibul Foto: Konstantin Sednev

«Ma ei näe selles eelarves midagi eriskummalist, mida varasematel aastatel pole olnud. Kõik riigieelarved on nende koalitsioonide nägu, kes seda kokku panevad,» vastas Sibul. Selle väitega oli Ligi nõus, vihjates praeguse valitsuse vastutusele 2019. aasta riigieelarve kokkupanemisel. 

Saatejuht Lauri Hussari küsimusele, kas praegusest nimekirjast jääb juba miskit silma, mida saaks kulurealt maha kraapida, vastas Sibul, et järgmise aasta riigieelarve vastuvõtmise protsess on alles alguses: valitsus on selle heaks kiitnud, riigikogusse arutamiseks saatnud ning parlamendil tuleb see kinnitada. «See, et me täna siin räägime summadest, objektidest, selles ei ole minu hinnangul midagi läbipaistmatut,» sõnas Sibul, lisades, et ei näe siin ka midagi kuritegelikku.

Jürgen Ligi
Jürgen Ligi Foto: Eero Vabamaegi /

Võimalikest seostest näiteks justiitsministeeriumi valitsemiseala ning Eesti Korteriühistute Liidu ning Eesti Omanike Keskliidu vahel loodavad asjaosalised lähemalt kuulda eelarve arutamise protsessi käigus. Samuti tuleks senisest selgemalt selgitada, miks on vaja mõnda omavalitsusse jagada raha näiteks ujula või lasteaia ehitamiseks. «Keegi ei seleta, miks on seda vaja. See on valla funktsioon, mitte riigi,» lisas Ligi. «Mul ei ole lasteaia vastu midagi, aga põhjendused on šokeerivad: lihtsalt üks vald saab, teine ei saa,» täpsustas ta. 

Ligi uuris ka, miks peab valitsus 50 000 euroga Eesti Kristlike Erakoolide Liitu toetama? Sibul vastas seepeale, et ministeeriumitel on vaja eri ühendusi pikaaegseteks partneriteks ning kuskilt tuleb ju alustada. 

Olukordi, kus raha jagajad kuuluvad ise mõnda kunstlikku ühendusse, huvigruppi, nimetas Ligi tõeliseks räpasuseks. Ligi toonitas, et on ka varem rahanduskomisjoni esimehena soovitanud loobuda nn katuseraha jagamisest. Ehkki see ei ole tal läbi läinud, on ta enda sõnul lähtunud järgmisest põhimõttest ning soovitanud seda ka teistele: «Tüübid, hoidke oma käed eemale. Kui te midagi teete, siis ei tohi see asi haiseda». 

«Kogu eelarve protsess on poliitikute käes üks tööriist, kuidas oma seisukohti, arusaamisi läbi vahendite realiseerida. Eelarve on kindlasti üks see tööriist,» sõnas Sibul. 

  • Kuula täispikka saadet SIIT

Valitsus võttis vastu järgmise aasta 11,3 miljardi euro suuruse riigieelarve. Sellest 25,7 miljonit otsustas valitsus jagada regionaalseteks toetusteks ehk nn katuserahaks. Loe lähemalt:

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles