Sisask: samasoolisi paare puudutavates küsimustes jään endale kindlaks (16)

Anna Ploompuu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siiri Sisask.
Siiri Sisask. Foto: Ants Liigus/Pärnu Postimees

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonnaga (EKRE) liitumisest teatanud ning seejärel oma otsuse tagasi võtnud laulja ja muusik Siiri Sisask selgitas intervjuus ERRile, et tema soov erakonnaga liituda oli läbimõeldud, kuid samasoolisi inimesi puudutavas jääb ta oma seisukohale kindlaks. 

Sisaski sõnul soovis ta oma mõtetega viia EKREsse veidike uut tuult ja paindlikkust, sest «üks erakond ei pea 100 protsenti koosnema ühesugustest mütsidest ja erakonna väärtus kasvab sellega, et teatud küsimustes antakse inimestele õhku», eriti inimväärikusega seotud küsimustes. 

«Ja ma ei arvanud, et see [samasooliste paaride toetamine] saab komistuskiviks, olin ju läbi arutanud, et mul on kooseluseaduse suhtes erimeelsus [EKRE ametliku joonega], nad teadsid seda,» lausus Sisask ERRi intervjuus, lisades, et mõistab EKRE ummikseisu ning soovi väljuda väärikalt igale osapoolele.

«Selles küsimuses jään ma endale kindlaks, et riigi juhtimine ei tegele [samasooliste paaride] nõiajahiga,» lisas ta. 

«Oi, aga ma arvan, et Martinil on selliseid libastumisi nooruse tõttu võibolla palju. Pane kümme aastat talle juurde ja võibolla ta enam niimoodi ei ütleks, arvan ma,» andis Sisask hinnangu Martin Helme tuntud mõttearendusele «Kui on must, näita ust» ning «Ma tahan, et Eesti oleks valge riik». 

Siiri Sisask ja EKRE esimees Mart Helme. 
Siiri Sisask ja EKRE esimees Mart Helme. Foto: Sander Ilvest

Laupäevasel EKRE volikogul erakonnaga liitumisest teatanud Siiri Sisask teatas mõned päevad hiljem, et võtab oma kandidatuuri tagasi. Põhjuseks olid tema seisukohad samasooliste perede osas. «Seoses minu selgete väljaütlemistega samasooliste perede kaitseks olen tekitanud EKRE paljudes liikmetes pahameelt. Kahjuks jään ma selles küsimuses endale kindlaks ja sellega seoses võtan tagasi oma kandidatuuri EKRE valimisnimekirjades osalemiseks 2019. aasta riigikogu valimistel,» ütles Sisask, kelle sõnul ei saanud tema seisukohad tulla erakonna juhtide jaoks üllatusena.

Erakonna juht Mart Helme ütles, et Sisaski avaldus omasooliste paaride osas üllatas erakonda ja tekitas pahameeletormi. Martin Helme sõnul ei tõstatanud Siiri Sisask oma erimeelsust kooseluseaduse küsimuses enne laupäeva. «Siiri Sisask ei tõstatanud oma erimeelsust kooseluseaduse küsimuses kordagi siis, kui toimusid läbirääkimised temaga meile tulemiseks. Vastupidi, ta korduvalt rõhutas, et talle meeldib meie programm.

Pühapäeval, 30. septembril jagas parlamendisaadik Jürgen Ligi (Reformierakond) kuvatõmmist EKRE Sõprade Klubi Facebooki lehelt, kus Jaak Madison oli edastanud Siiri Sisaski erakonnaliikmetele saadetud kirja. Sisask toonitas erakonnaliikmetele saadetud kirjas, et suhtub omasooliste koosellu tolerantselt. 

«Kuna minu maailmavaatelised seisukohad kattuvad enamikus programmilistes punktides EKRE seisukohtadega, ei hakka ma ka nendes küsimustes erakonnale vastu töötama,» kirjutas Sisask. 

Sisask plaanis kandideerida Harju- ja Raplamaal. 

Foto: Kuvatõmmis
Kommentaarid (16)
Copy
Tagasi üles