Ratas kaitses katuserahade jagamist: me ei saa järeldada, et neid pole vaja ja lähme aktiise langetama (5)

Anna Ploompuu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arvo Meeks

Peaminister Jüri Ratase sõnul on 2019. aasta riigieelarvest rääkides meelevaldne vastandada teaduse lisarahastamist ning aktiiside langetamist regionaalsete toetuste ehk nn katuserahadega. 

«Mina kindlasti ei vastanda teaduse- ja arendustegevuse rahasid inimeste paremale liikumisele, eluasemete rajamisele,» ütles tänases Vikerraadio saates «Stuudios on peaminister» värsket riigieelarvet kommenteerinud peaminister Jüri Ratas. Ratase sõnul ei saa väita, et teadus ei saa raha. «Saab küll, nad ei ole ilma. Küsimus on, kas meil on võimalus neile rohkem anda või mitte.»

Ratase sõnul panustab valitsus rahvatervisesse ning üheks näiteks tõi ta spordihoone ehitamise Hiiumaale. «Et igasse Eesti maakonda tekiks korralik spordihoone – aga kus seda ei ole? Seda ei ole Hiiumaal Kärdlas,» märkis peaminister. Nimelt plaanib valitsus järgmise aasta riigieelarvest 2,9 miljonit eraldada Hiiumaa spordihoonele. 

Ratas tõi saates eraldi välja ka Kuressaare haigla helikopteriplatsi ehitamise (200 000 eurot) ning Ruhnu õpetajate kodu ostu ja renoveerimise (100 000 eurot). Lisaks märkis peaminister ära Lennart Meri konverentsi ja kõrgemate riigikaitse kursuste (100 000 eurot) ning Davosi maailma majandusfoorumile mineku toetamist (150 000 eurot).

«Me ei saa teha järeldusi, et neid pole vaja ja lähme alkoholi aktsiisi langetama,» kaitses Ratas rahajagamist.

Ratase sõnul on 2019. aasta riigieelarves soov kaasa aidata Eesti ettevõtlussektorile. «Et suudaksime tagada Eestis võimalikult jätkusuutliku ja kaasava majanduse, et tunneksime seda igal pool Eestis.» Ta lisas, et üldjuhul jääb kümnest rahasoovist üheksa rahuldamata.

Peaministri sõnul on konkreetsed soovid regionaalseteks investeeringuteks tulnud eri taotlustest, ministeeriumidest, samuti on ka täiesti uusi algatusi. Näiteks Eesti Pere Sihtkapitali ühe miljoni suuruse toetuse jagamise idee pani Ratase sõnul lauale üks konkreetne minister ning selle konkreetne tegevusprogramm on välja töötamisel. 

«Eestit ei saa üldse kaaluda. Kui eelarvet teeme, on meil ainult üks kaalukauss – see on Eesti riigi toimetulek, edasiminek.»

«See ei ole ühe poliitiku raha, see on Eesti maksumaksja raha,» toonitas Ratas. 

Kommentaarid (5)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles