ERJK otsustas Autorollo ja Reformierakonna tehinguid mitte uurida (5)

Anna Ploompuu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Autorollo kriminaalasi Harju maakohtus.
Autorollo kriminaalasi Harju maakohtus. Foto: Mihkel Maripuu

Erakondade rahastamise järelevalve komisjon (ERJK) otsustas tänasel koosolekul, et ei alusta menetlust uurimaks Autorollo ja Reformierakonna rahalisi seoseid.

«Me ei loobu uurimisest, vaid otsustasime selle avalduse pealt menetlust mitte algatada,» sõnas ERJK aseesimees Kaarel Tarand. 

Tarandi sõnul vaatas komisjon läbi kõik olemas olevad materjalid, hindas võimalusi otsida ja leida tõendeid ning menetlusvõimalusi. «ERJKs sai küsimus olla selle üle, kas tegu oli keelatud annetusega või mitte,» lisas Tarand. 

Oluliseks sai ka Eesti õiguskaitseorganite seni ära tehtud suur töö. Üheks näiteks tõi Tarand prokuratuuri otsuse lõpetada Silver Meikari info põhjal Reformierakonna rahastamisskeemide uurimiseks algatatud kriminaalmenetlus. Mäletatavasti ei piisanud kogutud tõenditest süüdistuse esitamiseks. 

Tänasel ERJK koosolekul oli kohal ka Autorollo pankrotitoimkonna esimees Teet Järvekülg, kes on varasemalt teinud komisjonile avalduse menetluse alustamiseks, esitades kahtlusi, et selles kaasuses on ettevõte moondunud erakonnale antud rahaks, nagu kirjutas ERR. Täiendavat infot kahtluste tõendamiseks aga ei olnud. «Võite ise ette kujutada, et see on kaunis mitmesammuline: kui see koosneb käest kätte antud sularaha sammudest, ei jää tõendeid, mis oleks kümme aastat hiljem tõenditena kasutatavad komisjonis ettekirjutuse tegemiseks,» sõnas Tarand. 

Nii oligi üheks kaalukeekes sündmuste ajaline kaugus ning menetluse otstarbekus. «Mis iseenesest ei tähenda, et me oleks andnud kiitva hinnangu Reformierakonna kunagisele rahastamisele,» sõnas Tarand.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles