Ministrid tegid Kallase sotsiaalmaksust loobumise idee pihuks ja põrmuks (10)

Anna Ploompuu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Tõniste.
Toomas Tõniste. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Tänasel valitsuse pressikonverentsil kritiseerisid peaminister Jüri Ratas (Keskerakond), rahandusminister Toomas Tõniste (Isamaa) ning justiitsminister Urmas Reinsalu (Isamaa) Reformierakonna esimehe Kaja Kallase ideed sotsiaalmaksu kaotamisest. 

Peaminister Jüri Ratas toonitas Kaja Kallase ideed kommenteerides, et ehkki valimised on tulemas, tuleks poliitikutel siiski jääda oma sõnades vastutustundlikuks ja mitte välja käia täitmatuid loosungeid. 

«Sotsiaalmaksu kaotamise mõte on äärmiselt vastutustundetu. See tähendaks kõigi meie ravikindlustuse ja pensioni ära võtmist,» sõnas Ratas. Ta meenutas, et tervishoiu erastamiseks on Reformierakond ka varem ettepanekuid teinud. «Keskerakond ei toeta solidaarse pensionisüsteemi ja ravikindlustuse tugisambaks oleva sotsiaalmaksu kaotamist,» ütles Ratas. 

Kaja Kallas: peaminister võiks lõpetada Eesti inimeste asjatu hirmutamise

 
 Foto: Margus Ansu

Sotsiaalmaksu kaotamise idee välja käinud Kaja Kallas toonitas, et tegu on pika plaani küsimusega, mida tuleb pärast järgmisi valimisi arutama hakata.

«Ja teiseks pole ma kunagi öelnud, et tuleks kaotada solidaarne pensionisüsteem või ravikindlustus,» sõnas Kallas vastuseks Ratasele.

Ta sõnas, et Reformierakonna programmi järgi on plaan tõsta solidaarselt makstavat esimese samba pensioni nelja aasta jooksul 200 eurot ning lühendada meditsiinisüsteemis järjekordi, jäädes solidaarse rahastusmudeli juurde. «Kõike seda ma oma intervjuus Toomas Sildamile selgitasin ja soovitan ka peaministril seda lugeda,» ütles Kallas vastuseks Ratasele. 

Justiitsminister Urmas Reinsalu tõi välja, et sotsiaalmaksu kaotamisel on kaks võimalust: sotsiaalmaks kui maksuliik kaotada, teine võimalus on panna kogu sotsiaalmaksu koormus otsa tulumaksule. See tähendaks Reinsalu sõnul ligi 50-protsendilist tulumaksumäära nii inimestel kui ka ettevõtetel ning muudaks Eesti rahvusvaheliselt konkurentsivõimetuks.

«Olin päris üllatunud, et niisugune idee tuleb Reformierakonna esimehelt – täiesti lambist. Jääb mulje, et teemasid, millega pilti tulla ja diskussiooni tekitada... kas tõesti on neid väheks jäänud, et tulla sellise mõttega välja?» arutles teemat kommenteerinud rahandusminister Toomas Tõniste. 

«Näha on, et valimised lähenevad ja üritatakse millegagi tähelepanu saada,» ütles Tõniste. 

Reformierakonna juht Kaja Kallas tahaks Eestis sotsiaalmaksu üldse ära kaotada. «Kui võtame tulumaksustamise üldiselt, siis igasugune tulu on maksustatud 20 protsendiga, aga töine tulu on maksustatud töötuskindlustuse, sotsiaalmaksu ja tulumaksuga,» ütles Kallas intervjuus ERRi uudisteportaalile.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles