Kallas: sotsiaalmaksu võiks üldse ära kaotada (50)

Kadi Raal
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reformierakonna juht Kaja Kallas.
Reformierakonna juht Kaja Kallas. Foto: Erik Prozes

Reformierakonna juht Kaja Kallas tahaks Eestis sotsiaalmaksu üldse ära kaotada. Peaminister Jüri Ratas ja justiitsminister Urmas Reinsalu laitsid selle idee maha, sest see asetaks Eesti nende sõnul olukorda, kus tuleks loobuda ravikindlustusest ja pensionimaksetest või muudaks neid muudmoodi tagades riigi rahvusvaheliselt konkurentsivõimetuks. 

«Kui võtame tulumaksustamise üldiselt, siis igasugune tulu on maksustatud 20 protsendiga, aga töine tulu on maksustatud töötuskindlustuse, sotsiaalmaksu ja tulumaksuga,» ütles Kallas intervjuus ERRi uudisteportaalile

Kallas lisas, et sotsiaalmaksu laekub praegu rohkem, sest inimeste palgad tõusevad, kuid lisas, et töösuhteid, mis on sotsiaalmaksu aluseks, jääb traditsioonilisel moel järjest vähemaks. «Inimesed on rohkem iseenda tööandjad ja kui neil ei ole motivatsiooni maksu maksta, sest tunnevad, et vahe on liiga suur, hakkavadki optimeerima.»

Kas ettepanek võiks tähendada hoopis tulumaksu tõusu, Kallas praegu kommenteerida ei osanud, sest idee laideti Reformierakonna endiste rahandusministrite poolt kiiresti maha ning pole seega lõpuni arutatud. 

Rahvusvaheline konkurentsivõimetus või toetuste kadumine

Peaminister Jüri Ratas toonitas valitsuse pressikonverentsil Kaja Kallase ideed kommenteerides, et ehkki valimised on tulemas, tuleks poliitikutel siiski jääda oma sõnades vastutustundlikud ja mitte välja käia täitmatuid loosungeid. 

«Sotsiaalmaksu kaotamise mõte on äärmisel vastutustundetu. See tähendaks kõigi meie ravikindlustuse ja pensioni ära võtmist,» sõnas Ratas. Ta meenutas, et tervishoiu erastamiseks on Reformierakond ka varem ettepanekuid teinud. «Keskerakond ei toeta solidaarse pensionisüsteemi ja ravikindlustuse tugisambaks oleva sotsiaalmaksu kaotamist,» kinnitas peaminister. 

Justiitsminister Urmas Reinsalu tõi välja, et üks võimalus on sotsiaalmaks kui maksuliik kaotada, teine võimalus on panna kogu sotsiaalmaksu koormus otsa tulumaksule. See tähendaks Reinsalu sõnul ligi 50-protsendilist tulumaksumäära nii inimestel kui ka ettevõtetel ning muudaks Eesti rahvusvaheliselt konkurentsivõimetuks. 

Mis on sotsiaalmaks?

Sotsiaalmaks on pensionikindlustuseks ja riiklikuks ravikindlustuseks vajaliku tulu saamiseks maksumaksjale pandud rahaline kohustis. 

Sotsiaalmaksuga maksustatakse töötamisest ja ettevõtlusest saadud tulu. 

Sotsiaalmaksu määr on 33 protsenti.  

Sotsiaalmaksu maksavad:

  • maksustatavate väljamaksete tegijad – tööandjad;  maks deklareeritakse deklaratsioonil TSD ja makstakse igakuiselt;
  • füüsilisest isikust ettevõtjad oma ettevõtlustuludelt;
  • riik, vald või linn sotsiaalmaksuseaduse § 6 lg-tes 1 ja 11 loetletud isikute eest; maks deklareeritakse maksudeklaratsioonil ESD ja makstakse igakuiselt.

Sotsiaalmaksu maksjatele on kehtestatud ühesugune sotsiaalmaksu kohustuse alammäär, mida on kohustatud maksma:

  • tööandja 
  • riik
  • füüsilisest isikust ettevõtja oma ettevõtlustuludelt 

2018. aastal on sotsiaalmaksu minimaalse kohustuse aluseks olev kuumäär 470 eurot, st sotsiaalmaksu minimaalne kohustus on tööandja jaoks 155,10 eurot kuus.

Allikas: maksu- ja tolliamet

Kommentaarid (50)
Copy
Tagasi üles